Sa dolaskom novog ciklona, koji na vreme u Srbiji utiče počev od danas – nastavilo se sa imenovanjem ciklona. Ovoga puta samozvani i takozvani „meteo-eksperti“ i „medijski-eksperti“ odlučili su da ciklon nazovu „Vidosava“ – starim srpskim imenom, pa smo zbog toga u naslovu pomenuli „baba-ciklon“, budući da je ovo ime staro, i sve slabije možemo čuti za takvo ime. Naravno, nismo imali nameru da nekoga uvredimo. Ovaj ciklon uticaće na vreme u Srbiji sve do kraja ove sedmice, a početkom naredne sedmice očekuje se stabilizacija vremena, uz porast temperatura.

Satelitska slika - 20. avgust 2014 21:15h (Izvor: sat24.com)
Satelitska slika – 20. avgust 2014 21:15h (Izvor: sat24.com)

Ciklon je zapadnim i severnim predelima naše zemlje već doneo lokalne pljuskove sa grmljavinom, a nova konvektivna oblačnost ući će na teritoriju Vojvodine iz Hrvatske Slavonije, donoseći pljuskove i grmljavinu.

Radarska slika - 20. avgust 2014 21h (Izvor: RHMZ)
Radarska slika – 20. avgust 2014 21h (Izvor: RHMZ)

Imenovanje ciklona u Srbiji i opasnost od nestručnog davanja imena

Imenovanje ciklona u Srbiji startovalo je negde početkom 2014. godine, s tim što je većina za to saznala tek nakon velikih majskih poplava u zapadnoj i centralnoj Srbiji, kao i u okolini Beograda. Praksa je takva da se ne imenuje baš svaki ciklon koji utiče na vreme kod nas, već isključivo oni koji donose konkretnije količine padavina i vremenske nepogode. Pitanja koja se sama nameću jesu: Ko i gde daje imena ciklonima? Gde počinje jedan, a završava se drugi ciklon, kao i koliko on mora biti udaljen od Srbije? Da li on mora donositi vremenske nepogode ili potopiti neki veći grad da bi ušao u konkurenciju za imenovanje? Zašto se ne imenuju i anticikloni – barički sistemi koji donose lepo i stabilno vreme, barem u letnjem periodu godine? Tvorci davanja imena pravdaju svoje postupke „lakšim vođenjem statistike“, a mi ih onda pitamo – zašto se ne imenuje baš svaki ciklon, kao i zašto se ciklonima recimo ne dodeljuju redni brojevi? Za statistiku je to mnogo praktičnije, zar ne? Možda i jeste, ali svakako nije za „pumpanje“ posete – u tom grmu leži zec.

Ovakav neozbiljan i nestručan pristup imenovanju ciklona može dovesti do brojnih posledica, naročito kada prste umešaju i mediji – koji su i ovoga puta preneli vest o dolasku ciklona „Vidosava“. Njihov cilj jeste samo unošenje straha i panike među ljudima, koji se postepeno navikavaju na to da se svaki jači ciklon imenuje. I naravno, cilj svega ovoga je da povećaju svoju posetu, odnosno čitanost, tako što će u naslovu, osim imena ciklona, dodati i po koju bombastičnu reč tipa „SMAK SVETA – stiže ciklon IME“. Situacije kada se ciklon i nevreme ne imenuju biće potcenjeni od strane naroda (shvatiće se manje ozbiljno), što može dovesti do veće materijalne štete i ljudskih žrtava. Naše pitanje je: Ko će tada snositi odgovornost???

Naša dužnost, kao meteorološke NVO, jeste da se borimo protiv ovakvih stvari, ali i za lepšu budućnost meteorologije kod nas. Zbog svega toga, a u cilju borbe protiv uništavanja i potcenjivanja meteorologije, imamo nameru da kontaktiramo i Svetsku meteorološku organizaciju (WMO).

 Nagoveštaj dolaska boljih dana

Drago nam je što sve veći broj ljudi, nakon našeg prvog članka o štetnom uticaju imenovanja ciklona, shvata da je reč o (ne)ozbiljnoj temi koja stvara prostor za nepotrebni haos u medijima. Na društvenim mrežama sve je veći broj negativnih reakcija ljudi na imenovanje ciklona, a imenovanje je postalo i predmet sprdnje (šale). Ovo su neki od komentara:

Ma nije Melisa, ovo je Vanesa . . . ! ! ! hahahha, nemaju oni pojma, samo da se izglupiraju i privuku paznju . . . ! ! !

pa ko daje ovim ciklonima ovakva idiotska imena???

Jao, da nije imena ovih ciklona, naljutila bih se.

Smarate vise sa tim imenima ciklona !!!

Ciklon Branko i ciklon Tamara (Izvor: legend-radio.com)
Ciklon Branko i ciklon Tamara (Izvor: legend-radio.com)

 

Pročitajte i naš prvi članak ovim povodom, u kojem se nalazi više argumenata koji su detaljnije razjašnjeni:

PRAVE CIRKUS OD METEOROLOGIJE: Imenovanje ciklona na našim prostorima nema smisla i stvara nepotrebni haos u medijima

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…