Sa početkom 2015. godine Srbija je postala 21. članica ECMWF-a tj. Evropskog centra za srednjoročnu prognozu vremena. Generalni direktor ECMWF Alan Thorpe pozdravio je punopravno članstvo Srbije u ovoj organizaciji, rekavši da to označava novo poglavlje u saradnji između ECMWF i RHMZ Srbije:

Kada se osvrnemo na ono što smo postigli za 40 godina našeg postojanja, mi smo ponosni na naš uspeh u globalnoj saradnji i partnerstvu. Verujemo da svaka od naših članica doprinosi našem zajedničkom znanju, stručnosti i iskustvu. ECMWF i Srbija su imali formalni sporazum o saradnji od 2003. godine, i radujemo se još tešnjoj saradnji sa upravom Srbije u oblasti vremena i klime kako bismo obezbedili sigurnost života i imovine.

Članice ECMWF (Izvor: www.ecmwf.int)
Članice ECMWF (Izvor: www.ecmwf.int)

 

Vršilac dužnosti direktora RHMZ Srbije prof. dr Jugoslav Nikolić, povodom članstva Srbije u ECMWF dao je sledeću izjavu:

Vlada Republike Srbije prepoznala je značaj ECMWF za dalji rast i razvoj Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije. Punopravno članstvo u ECMWF je veoma važno za Srbiju, imajući u vidu vrednost meteoroloških i hidroloških aktivnosti,  kako sa aspekta zaštite ljudi i imovine od meteoroloških, klimatskih i hidroloških opasnosti i nesreća, tako i sa aspekta pružanja neposredne podrške primarnim sektorima kao što su hrana i proizvodnja energije, vodosnabdevanje i druge ekonomske i društvene oblasti.

Punopravno članstvo u ECMWF je od vitalnog značaja za Srbiju, jer nam omogućava da doprinosimo ključnim pitanjima vezanim za razvoj ECMWF, što je u direktnoj korelaciji sa strateškim planovima za razvoj meteorološke struke i nauke u Srbiji. Naše pravo da odlučujemo se ogleda u našem budućem učešću u radu saveta centra, kao i u različitim granama ECMWF kao što su Savetodavni komitet za tehniku (TAC), Savetodavni odbor za politiku podataka (ACDP), i politiku Savetodavnog komiteta (PAC), što omogućava Srbiji da potencijalno aktivno doprinosi razvoju politike ECMWF. Učešćem u radu i razvoju ECMWF, mi ćemo pružiti podršku operativnim aktivnostima RHMZ i dati snažan podsticaj za istraživačko – razvojne aktivnosti u oblasti numeričkog modeliranja atmosfere, za potrebne numeričke prognoze vremena i klime.

Punopravno članstvo će nam dati pravo za pristup i korišćenje visokih performansi računarskih resursa ove ustanove, što će poboljšati kreiranje različitih vremenskih prognoza i upozorenja u Srbiji, i omogućiti širi obim i bolji kvalitet istraživanja u oblasti meteorologije, uključujući klimatologiju, sa posebnim osvrtom na srednjoročne prognoze, sezonske prognoze i klimatske projekcije.

Jačanje saradnje sa ECMWF kroz korišćenje numeričkih produkata za modeliranje atmosfere, učešće u programima obuke osoblja, kao i korišćenje raspoloživih hardverskih i softverskih resursa ima strateški značaj za ostvarivanje srednjoročnih i dugoročnih ciljeva vezanih za razvoj meteorološke i hidrološke aktivnosti u Republici Srbiji.

ECMWF - RHMZ
ECMWF – RHMZ

ECMWF ima 21 članicu, a od tog broja tek 3 su sa Balkanskog poluostrva, odnosno 2 iz ex-YU. Osim Srbije, članice ECMWF sa ovog područja su još Grčka i Slovenija. ECMWF ima potpisan ugovor o saradnji sa 13 zemalja, među kojima se sa ovog područja nalaze Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Bugarska, Rumunija i Mađarska.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…