Zvanično bi danas 15. aprila u Srbiji trebala da počne još jedna sezona odbrane od grada. Kao i unazad nekoliko godina protivgradna sezona će kasniti, ali ovoga puta čini se najviše. Iako je poznato da je april najčešće prvi mesec sa pojavom gradonosnih oblaka na našim prostorima, iz Sindikata srpske policije upozoravaju da pripreme za sezonu odbrane od grada još nisu ni počele.

Protivgradna odbrana (Foto: novosti.rs)
Protivgradna odbrana (Foto: novosti.rs)

Ranije je tradiocionalno sezona odbrane od grada počinjala 15. aprila, dok se poslednjih godina taj datum stalno pomera, te je sezona počinjala najčešće tek u maju mesecu. Ranije iskustvo kaže da je za sezonu odbrane od grada potrebno oko dva meseca pripreme, što nas navodi na poražavajući zaključak da će u najboljem slučaju ove godine sezona protivgradne odbrane početi tek u drugoj polovini maja meseca, i to sa većom verovatnoćom da taj datum bude bliži junu. Iz Sindikata srpske policije postavljaju pitanje zašto Sektor za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije i ove godine nije reagovao na vreme, posebno ako se zna koliko štete su nam nepogode i gradonosne padavine prouzrokovale prošlih godina.

Kao glavni razlozi za kašnjenje sezone navode se nedovoljan broj raketa i loša plaćenost strelaca. U proleće 2011. godine sektor protivgradne zaštite prebačen je iz Republičkog Hidrometeorološkog Zavoda (RHMZ) u Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) u nadi da će doći bolji dani za ovu oblast, međutim protivgradna odbrana iz sezone u sezonu bila je sve lošija – dok je ove godine doveden u pitanje i njen opstanak. Dok su oči poljoprivrednika usmerene ka nebu, nadležni još uvek ne mogu reći kada će sezona odbrane od grada početi, a štaviše razmatra se mogućnost njenog ponovnog povratka u okvire RHMZ-a. O svemu ovome trebalo je raspravljati mnogo ranije, kako ne bismo došli u situaciju da grad pokosi ovogodišnji rod.

Sektor za vanredne situacije nabavio je 2.900 novih raketa. Sa prošlogodišnjim zalihama lokalnih samouprava ima ih svega 6.200. Otprilike tri po protivgradnoj stanici, a trebalo bi da ih bude četiri puta više. U planu je i zakon koji bi uredio ovu oblast, ali jasno je da ukoliko on i bude usvojen, neće spasiti ovogodišnje useve. Jasno je da protivgradna zaštita ima svrhu, ali isključivo kada je uređena i funkcionalna – naša je daleko od toga. Postavlja se pitanje: Da li nam je uopšte i potrebna ovakva protivgradna zaštita i čemu ona uopšte i služi?

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…