Do 30. septembra RHMZ će upozorenja o mogućim periodima sa ekstremno visokim temperaturama objavljivati na svom sajtu. Prosleđivaće ih i Institutu „Batut“ koji će preduzimati preventivne mere da se rizik po zdravlje stanovništva spreči ili umanji.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ je u saradnji sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom uveo sistem ranog upozoravanja u situacijama kad ekstremne klimatske promene prete da ugroze zdravlje stanovništva.

Institut će, preko mreže lokalnih zavoda za javno zdravlje, davati uputstva zdravstvenim ustanovama, a najvažnija će biti veza sa domovima zdravlja, gde će pacijenti dobijati savete kako da se zaštite u situacijama kad se očekuju ekstremne klimatske promene, rekla je Tanjugu dr Branislava Matić Savićević iz Instituta „Batut“.

Najavila je da će prioritet biti zaštita najosetljivijih grupa stanovništva, a to su deca, stari i bolesni.

Fontana kod Hrama

Na pitanje da li su stručnjaci u svetu identifikovali bolesti koje su povezane sa klimatskim promenama, Matić Savićević je odgovorila da je poznato da faktori kao što su promena temperature i procenta vlažnosti vazduha mogu da pogoršaju stanje kod pacijenata sa hroničnim bolestima, pre svega respiratornim i kardiovaskularnim.

Osim toga, postoji i nova kategorija bolesti čija se pojava povezuje sa promenama klime, među kojima je virus groznice „zapadnog Nila“, dok se neke druge zaraze koje prenose insekti šire ka geografskim oblastima gde ih ranije nije bilo. U naučnim krugovima se, na primer, procenjuje da bi krpelji uskoro mogli da se presele i u neke od skandinavskih zemalja.

Da li će ova upozorenja RHMZ biti uspešna i pravovremena, ostaje da vidimo. Generalno, narod već treba da zna da nije dobro izlagati se visokim temperaturama, naročito kada je sparno, ali i ovo će sigurno biti jedan vid prevencije, odnosno način sprečavanja drastičnijih posledica toplotnih talasa.

Izvorni tekst: RTS
Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…