Dana 24. aprila ove godine objavili smo prigodan članak o skeniranim meteorološkim dnevnicima Vladimira Jakšića, za period od 1848. do 1899. godine. Ovim povodom kontaktirali smo najznačajnije naučne institucije u Srbiji, u cilju njihovog obaveštavanja o mogućnosti preuzimanja meteoroloških dnevnika, odnosno očuvanja rezultata najstarijih meteoroloških merenja i osmatranja u Beogradu i Srbiji.

Istorijski arhiv Beograda nam je ljubazno zahvalio na ustupljenom značajnom istorijskom materijalu, koji je od 24. aprila ove godine svima dostupan na Internetu i na taj način zaštićen od propadanja i sačuvan od zaborava.

U časopisu GODIŠNJAK ZA DRUŠTVENU ISTORIJU – godina XXI, sveska 1, Beograd, 2014. godina, u odeljku PRIKAZI SAJTOVA (web-adresar) XIX, na 120. i 121. stranici, gospodin Slobodan Mandić, istoričar iz Istorijskog arhiva Beograda, objavio je prigodan tekst u vezi našeg članka o meteorološkim dnevnicima Vladimira Jakšića, na čemu mu naš tim najsrdačnije zahvaljuje.

0102a2014_1v

 

Podeli
Jedan od osnivača i urednika portala MeteoPlaneta. Rođen je 1971. godine u Beogradu. Meteorologijom se intenzivno bavi od 1989. godine. Njegova omiljena oblast izučavanja u okviru meteorologije je KLIMATOLOGIJA, odnosno prikupljanje, obrada i analiza meteoroloških podataka. Uradio je veliki broj klimatskih analiza i stručnih radova iz oblasti klimatologije. Jedan od najznačajnijih prioriteta u njegovoj aktivnosti je očuvanje srpske meteorološke arhive, unos meteoroloških podataka sa celokupne teritorije Srbije, odnosno digitalizacija rezultata srpskih meteoroloških merenja i osmatranja. Njegovom ličnom inicijativom i angažmanom je urađena digitalizacija starih beogradskih merenja Vladimira Jakšića sa Senjaka (period 1848-1899).