Kiša meteora (perseida) sinoć je ušla u završnu (najvidljiviju) fazu. Praćenje ove pojave sinoć su međutim ometali oblaci koji su prekrivali čitavu Srbiju, ali i države južnije i istočnije. Kiša je tehnički počela još 17. jula, ali je tokom prethodne noći bila najvidljivija. Ipak, dosta meteora očekuje se još večeras i u danima vikenda.

Mlečni put i meteori - NP Đerdap (Foto: Matija Uglješin)
Mlečni put i meteori – NP Đerdap (Foto: Matija Uglješin)

Praćenje meteorske kiše

Kišu meteora odnosno perseida najbolje je pratiti sa mračnih lokacija. Gradske sredine nisu dobre za praćenje ovog spektakla zbog velikog svetlosnog zagađenja. U gradskim sredinama, što se posebno odnosi na Beograd i Novi Sad biće eventualno vidljivi samo oni najsjajniji meteori. Svetlosno zagađenje Beograda prostire se i dosta izvan grada, prema Novom Sadu i Zrenjaninu, i na jugu prema Mladenovcu.

Meteorsku kišu najbolje je pratiti iz planinskih predela, a u Vojvodini daleko izvan gradova. Prema istraživanjima najmanje svetlosno zagađenje na području Vojvodine je na istoku Banata duž granicu sa Rumunijom. U Srbiji, najmanje zagađenje je u nacionalnom parku Đerdap i na jugoistoku kod Stare Planine.

Večeras bi praćenje mogao ometati i mesec, tako da je najbolje sačekati njegov zalazak posle ponoći. Kiša meteora je prirodna pojava koja se ponavlja svake godine, a do te pojave na nebu dolazi zbog toga što Zemlja u svom kretanju oko Sunca prolazi kroz ostatke komete Svift – Tatl.

Hoće li nam oblaci smetati do kraja sedmice?

Nakon jučerašnjeg tmurnog i kišovitog dana, danas je u većem delu zemlje promenljivo oblačno i većinom suvo vreme sa sunčanim intervalima. Oblaci najčešće pokrivaju 50% neba, a ponegde i više – što svakako nije povoljno za praćenje kiše perseida u noćnim uslovima. Međutim, do večeri treba očekivati dalje razvedravanje.

Večeras, ali i u danima vikenda očekuju nas pretežno vedre noći sa malo oblaka mestimično. Situacija će se dakle u odnosu na prethodne dane popraviti i iz najvećeg dela zemlje biće moguće vrlo lepo pratiti ovu pojavu. Zato nemate razloga za brigu, zamislite svoju želju i uživajte!

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…