Iako je kalendarski proleće stiglo prošlog četvrtka (meteorološki 1. marta), prema brojnosti komaraca i krpelja, ali i aktivnosti mnogih drugih insekata i štetočina stiče se utisak da je već kraj aprila ili maj mesec. Blaga zima, a u proteklom periodu i nešto toplije i vlažnije vreme, pogodovali su opstanku i bržem razvitku ovih insekata.

Komarac (Foto: blic.rs)

Zbog novonastale situacije potrebno je biti obazriv pri odlasku u prirodu, zaštititi se adekvatnom odećom i obućom, a poželjno je da sebe i svoje kućne ljubimce zaštitite i adekvatnim preparatima za zaštitu.

Komarci prezimljavaju ili kao gravidne ženke (Culex pipiens) ili u stadijumu jajašaca (Aedes albopictus – tigrasti komarac). Veći broj prezimelih jedinki ili jajašaca pogodovaće brojnijoj prvoj generaciji komaraca, a tako i svakoj sledećoj kroz sezonu, naravno, ako im se dopusti nesmetano razmnožavanje.

Kada je reč o biljnim štetočinama i biljnim bolestima, zbog povišenih temperatura tokom druge i treće dekade marta, kao i padavina, neke bolesti su već u punom jeku, a sve su brojniji i štetni insekti. Poljoprivrednicima savetujemo da prate naše prognoze, kao i sajt agroupozorenje na kojem se može naći mnogo aktuelnih informacija iz ove oblasti.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…