Internet portal Telegraf objavio je vest „DOKAZANO: Kiša zaista kruži oko Kragujevca!“ koju su potom preneli brojni mediji, kao na primer Novosti. O čemu se zapravo radi?

Radarska slika RHMZ - Kragujevac

Na priloženoj radarskoj slici, koju su inače preuzeli sa stranice meteoalarm.rs vidi se tzv. „radarski prsten“ koji je standardna pojava iznad svakog radarskog centra, budući da radi do skoro nisu bili u stanju da skeniraju oblaku iznad svoje lokacije. Današnji dvopolarizacioni radari u stanju su da osmotre oblačnost, odnosno padavine i bliže svojoj tački, pa čak i iznad same tačke.

Shodno tome, ovde nema reči o nikakvom „obilaženju kiše oko Kragujevca“, niti „HARRP“-a, već ova radarska slika predstavlja standardnu pojavu. Novinarski članak je možda bio dobar za njihovu posetu, ili čak i kao „fora“, ali svakako ne za širu javnost – jer je reč o čistoj dezinformaciji, u koju ljudi nažalost uglavnom veruju. Pre svega jer nisu dovoljno upućeni u tematiku.

Pogledajmo kako funkcioniše meteorološki radar:

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…