U pozadini elementarne nepogode koja je zadesila Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, ali i Hrvatsku, određeni mediji zajedno sa masom „običnih“ ljudi šire sramotnu propagandu i traže uzročnika velikih poplava. Kako to najčešće biva, prema njihovim tvrdnjama za sve je kriv HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program). Pojedinci ipak idu drugim pravcem, pa krivca traže u globalnom zagrevanju – što je takođe neosnovano…

HAARP antene (Izvor: Wikipedia)

Određeni mediji i masa teoretičara zavere (ili kako smo već pomenuli „običnih“ ljudi) konstantno su aktivni na širenju ove lažne priče, ali naročito kada se dešava neka velika promena vremena ili šteta. Tako su i ovoga puta aktivniji nego ikada do sada!

Najgore u svemu tome jeste upravo činjenica što ozbiljniji mediji, koji sebe bar tako nazivaju, prenose tekstove ovih teoretičara zavere ili sami izmišljaju bombastične naslove, samo kako bi navukli posetu, nešto slično poput teksta „Kiša oko Kragujevca“. Pitamo se, zašto ne prenose neke iole istinite i stručne tekstove, ili se to događa jednom u 100 godina? Zašto je pažnja skrenuta na kojekakve teorije zavere, turske ili španske serije, gde su tekstovi o naučnim dešavanjima?

Nauka i njen razvoj u svakoj normalnoj zemlji od presudnog su značaja za njenu budućnost. Školovanje stručnog kadra i opšte obrazovanje od ključnog su značaja, a mi sa ovakvim tekstovima i ljudima koji veruju u sve to nećemo daleko dogurati. U našoj zemlji, pa i u ostalim zemljama Balkana, nauka je na dnevnom redu poslednja. To nas sa druge strane skupo košta, košta nas već godinama, košta nas ovog trenutka, i tek će nas koštati, a nije reč samo o novcu…

Kada je reč o samoj HAARP priči – HAARP postoji kao projekat, ali ne postoji nikakva antena u Barajevu (Beljini), ne postoji nikakva antena povezana sa ovim projektom u Srbiji. HAARP definitivno nije uzročnik poplava, a ni ostalih vremenskih nepogoda koje su nas zadesile u prethodnom periodu. Svi ovi teoretičari zavera pominju nekakve antene po Srbiji, a gde se one zapravo nalaze? Da li ih je neko uslikao?

HAARP u Srbiji - ne postoji (Foto: srbel.net)

Zastrašujuća je i činjenica da Fejsbuk stranica „Uklonimo HAARP sa Srpske zemlje“ koja postoji tek 4 dana, ima već blizu 40.000 lajkova, a komentari su im tragikomični. Ovo je zastrašujući podatak za sve one koji su ostali normalni i prisebni, za one koje nije pogodila HAARP histerija u Srbiji. Primera radi, naš portal je za tri godine postojanja sakupio na jedvite jade (kako se to kaže kod nas) 2.850 lajkova, što je za nas više nego poražavajući podatak – kada uporedimo to sa stranicom koja nema ni osnove svog postojanja.

Dok se naša zemlja bori sa jednom od najvećih, ako ne i najgorom prirodnom katastrofom koja nas je ikada zadesila, oni šire neistine i teorije zavere. Neverovatno! Za to vam uopšte nije potreban mozak, oni ga zapravo očigledno i nemaju!

Kako biste razbili mit o postojanju HAARP-a u Srbiji, predlažemo vam da pročitate i sledeća dva teksta. Jedan je od više nego odličnog autora Istoka Pavlovića, a čiji naslov glasi „Pismo od Amerikanca – naučnika koji je poslao HAARP antenu u Srbiju“, a drugi se nalazi na sajtu National Geographic Srbija „Deset najvećih i najgorih poplava u ljudskoj istoriji“. Pogledajte datume tih poplava, da li je tada postojao HAARP?

No, da se vratimo ciklonu koji nas je zadesio…

Potop (Izvor: crometeo.hr)

Dakle, kao što se vidi na iznad priloženoj slici, odnosno karti, globalni numerički modeli (u ovom slučaju GFS) su više nego dobro predvideli zaista ogromnu količinu padavina u zapadnoj Srbiji, istočnoj Bosni i Hercegovini, i Slavoniji. Za ovo se znalo i nedelju dana pre početka padavina, ali se jednostavno nije reagovalo. Stanje je bilo redovno, i niko nije ozbiljno shvatao upozorenja i prognoze vremena. Konkretno, mi smo u ponedeljak (12. maja) prvi put pomenuli veliku količinu padavina, da bismo već u sredu – dva dana kasnije, ponovo najavili velike količine kiše za četvrtak. Dakle, mi smo svoj posao odradili, za ove padavine se znalo i pre formiranja samog ciklona. No, sada nećemo pisati o odgovornosti i tome slično, jer nije vreme za to… sada je najbitnije da se spasu ljudski životi, da se pomogne ugroženima i da se na kraju saniraju posledice štete koje su ogromnih razmera, i za to će biti potrebno vreme. Drago nam je da su naši i strani državljani makar pokazali veliku solidarnost i humanost, to su ohrabrujuće činjenice.

Teoretičarima zavere i medijima koji ih sramotno prenose se postavlja pitanje – kako je moguće da je ciklon izazvan veštačkim putem, prethodno već odlično predviđen u numeričkim modelima koji za svoje simulacije koriste prirodne atmosferske pojave?

Dakle, nema diskusije o tome da je ciklon koji je sada već iza nas izazvan bilo kakvim delovanjem čoveka, odnosno veštačkim putem. Potpuno je jasno da Internetom kruže neosnovane i neistinite priče ovih teoretičara zavere, koji truju javnost, ponižavaju nauku i zdrav razum čoveka.

Kao što smo već i pomenuli, posledice ove elementarne nepogode su svakako mogle biti znatno manjih razmera, ali sada nećemo o tome… to je sasvim druga tema. Za kraj, pročitajte i članak naših hrvatskih kolega, koji je dosta sličan našem, uostalom – i cilj je isti, prekidanje ove agonije o mitu zvanom HAARP.

Dodato 22.05.2014:
Šta je zapravo HAARP i da li on zaista utiče na vreme oko nas?

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…