Sigurno ste se zapitali koliko vazduha uzdišemo tokom 24h? Evo odgovora!

Znamo da je vazduh od presudnog značaja za život na Zemlji, ali o njemu retko razmišljamo, sem kada je jako zagađen ili isuviše vlažan. Malo ljudi zna koliko vazduha čovek udiše. Zdrav čovek tokom 24 časa učini oko 20.000 udisaja i izdisaja, propuštajući kroz pluća oko 15 kilograma vazduha. Vazduh koji udišemo sadrži 21% kiseonika, a onaj koji izdišemo 16% kiseonika.

Poređenja radi, pomenimo, da je čoveku tokom 24 časa potrebno nešto manje od 1,5 kilogram hrane i oko 2 litra vode, da može da preživi približno 5 sedmica bez hrane i 5 dana bez vode, ali samo oko 5 minuta bez vazduha. Zabeležen je slučaj francuza Polikena, koji je, ne krećući se, proveo pod vodom čak 6 minuta i 24 sekunde. Svi ostali ronioci nisu uspeli da bez ronilačke opreme izdrže pod vodom duže od 4 minuta i 40 sekundi.

Kiseonik (O2) - Izvor: pharmamedica.rs

Vazduh koji udišemo zimi nešto je drugačijeg sastava od letnjeg, jer sneg apsorbuje iz vazduha neke njegove sastojke. Tako se zimi u vazduhu smanjuje sadržaj amonijaka, dok se količina ugljen-dioksida i ozona povećava.

Izvor: Mihailo B. Popović / Priče o vremenu i klimi
Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…