Da li ste ikada zamislili pogled na zemlju sa kamerom HD rezolucije? Zahvalujući najnovijoj misiji NASE i to je moguće. Eksperiment „The High Definition Earth Viewing (HDEV)“ sastoji se od 4 kamere, koje su priključene na međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). Iako je temperatura kontrolisana, kamere su izložene zračenju sunca – što će omogućiti astronautima da razumeju kako radijacija utiče na instrumente.

Ekspetiment se izvodi u saradnji sa visokim školama. Studenti koji učestvuju u ovom programu pomogli su u dizajniranju samih kamera. Kamere su konstantno okrenute prema dole, a teško je bilo šta zapaziti ako se ISS nalazi na tamnoj strani planete.

NASA-ISS-newzealand (Izvor: nationalgeographic.com)

Za učitavanje videa potrebno je malo vremena, i kao što je već napomenuto kvalitet slike i ono što ćete gledati zavisi od lokacije ISS, pa je svakako poželjno da pogledate sliku uživo nekoliko puta u toku dana.

Gledajte uživo ovde:

Live streaming video by Ustream

Video streaming by Ustream

Video streaming by Ustream

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…