U najvećem delu Srbije zaključno sa današnjim danom već je dostignuta ili čak premašena prosečna mesečna suma padavina za jul mesec, na osnovu referentnih perioda 1961 – 1990. godina i 1981 – 2010. godina.

Padavine u poslednja 24h - 18.07.2014 u 18UTC (Izvor: Ogimet)

U poslednja 24 časa najviše kiše palo je na području Smederevske Palanke, Valjeva, Beograda i Banatskog Karlovca. U Smederevskoj Palanci palo je 20 l/m² (tabela iznad). Ova količina međutim nije ništa u poređenju sa prethodnim danima, naime 15. jula do 18 UTC (20h po lokalnom vremenu) u Ćupriji je palo čak 58.1 l kiše po metru kvadratnom, dok je 16. jula najviše kiše palo na Zlatiboru – čak 60 litara za 24h.

SYNOP podaci Beograd - do 18. jula 2014 (Izvor: Ogimet)

Srednja mesečna suma padavina u Beogradu na osnovu dva pomenuta referentna perioda je oko 64 mm, a u glavnom gradu do sada je palo već 73 mm što je za oko 9 mm više od normale, a do kraja meseca ostalo je još punih 13 dana.

Da li će ovo biti jedan od najkišovitijih julova otkako se vrše merenja ostaje da vidimo, a ovo bi mogla biti i jedna od najkišovitijih godina na brojnim mernim lokacijama u Srbiji otkako se vrše merenja, s obzirom na obilnu kišu u maju mesecu – kada je ponegde palo i preko 200 mm kiše za mesec dana. Normalne godišnje količine padavina inače se u proseku kreću između 550 i 750 mm – međutim ovo je vrlo štur podatak i podaci se razlikuju od stanice do stanice.

Kako nas stabilno vreme na nivou cele zemlje očekuje samo u nedelju, a nova promena vremena uslediće već od ponedeljka, moguće je da će u julu na pojedinim lokacijama biti dostignute sume izmerene maja ove godine, što će reći da ako se ovakvo vreme nastavi – zbir samo dva meseca biće dovoljan za dostizanje srednje godišnje količine padavina.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…