Prethodni april pamtimo po vrlo kišnom vremenu, a krajem meseca bilo je i poplava. Po pitanju padavina u kategoriji normalno bili su samo pojedini delovi Vojvodine i Veliko Gradište, dok je najveći deo Srbije u kategoriji ekstremno kišno. Temperature su bile većinom u granicama normale, najveće (pozitivno) odstupanje je 2ºC i to u Somboru.

Izmerena količina padavina u aprilu 2014. kretala se od 36,9mm u Kikindi, do čak 225,8mm na Zlatiboru – navodi RHMZ. Najveći deo zemlje bio je u kategoriji ekstremno kišno, veoma kišno bilo je u Negotinu, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu, a kišno je bilo na Paliću i u Beogradu. Kako smo već naveli, normalna količina padavina bila je samo u delovima Vojvodine i u Velikom Gradištu.

Padavine u aprilu 2014. godine - RHMZ* Leva slika – prostorna raspodela mesečne količine padavina u mm u aprilu 2014., desna slika – prostorna raspodela mesečne količine padavina u procentima od normale za referentni period 1961-1990 tokom aprila 2014. godine

Srednja aprilska temperatura vazduha kretala se od 2,8ºC na Kopaoniku do 13,7ºC u Beogradu. Prosečno odstupanje na osnovu referentnog perioda (1961-1990) bilo je od 0,0ºC na Crnom Vrhu do 2,0ºC u Somboru. Srednja temperatura vazduha je tokom aprila bila na severu, delu zapadne i na području centralne Srbije u kategoriji toplo, a u ostalom delu u kategoriji normalno.

Temperatura u aprilu 2014. godine - RHMZ* Leva slika – prostorna raspodela srednje mesečne temperature aprila 2014. godine, desna slika – prostorna raspodela odstupanja srednje mesečne temperature tokom aprila 2014. godine (u ºC)

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…