Knjiga LEDENA DOBA – REŠENJE TAJNE, autori Džon Imbri i Ketrin Palmer Imbri (Beograd, 1981)

Naslov originala: ICE AGES – SOLVING THE MYSTERY, John Imbrie and Katherine Palmer Imbrie (New Jersey, 1979)

LEDENA DOBA – REŠENJE TAJNE (PDF)

 

Knjiga Džona Imbria i Katarine Palmer-Imbri u rešavanju zagonetke ledenih doba centralno mesto daje Milutinu Milankoviću.
Milanković je prvi jezikom matematike opisao kretanje kontinentalnih delova Zemljine kore i uticaj ovih kretanja na pomeranje klimatskih zona na površini Zemlje, što u interakciji sa astronomskim elementima određuje Zemljinu klimu. On je definisao sledeće cikluse:
-periodičnu promenu položaja Zemljine ose u ciklusima od 22.000 godina
-periodičnu promenu ekscentričnosti Zemljine putanje zbog međusobnog uticaja planeta u ciklusima od 105.000 godina
-periodičnu promenu nagiba ekliptike zbog međusobnog uticaja planeta u ciklusima od 41.000 godina i grafički prikazao količinu osunčavanja (solarna kriva) koju su različiti regioni Zemlje primali tokom 650.000 godina.

LEDENA DOBA_Dzon Imbri i Ketrin Palmer Imbri

Internacionalni i interdisciplinarni projekat CLIMAP 1971. godine, kojim su geohemijskim i paleontološkim metodama analizirane bušotine u Indijskom okeanu, svojim je završnim izveštajem Hejsa, Imbria i Šekltona (Hays J.D., Imbrie J., Shackelton.N.) proglasio Milankovićevu teoriju definitivno proverenom. Ukupni rezultati su pokazali da:
klima za poslednjih 500.000 godina varira periodično, u zavisnosti od spektra promena u ciklusima od 23.000 godina (promena nagiba Zemlje), 42.000 godina (promena položaja Zemljine ose) i oko 100.000 godina (ekscentričnost Zemljine putanje). Dokazano je da će, ako zanemarimo uticaj čoveka, dalji tok osunčavanja uvesti severnu Zemljinu hemisferu u početne stadijume novog ledenog doba u sledećih nekoliko hiljada godina.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika portala MeteoPlaneta. Rođen je 1971. godine u Beogradu. Meteorologijom se intenzivno bavi od 1989. godine. Njegova omiljena oblast izučavanja u okviru meteorologije je KLIMATOLOGIJA, odnosno prikupljanje, obrada i analiza meteoroloških podataka. Uradio je veliki broj klimatskih analiza i stručnih radova iz oblasti klimatologije. Jedan od najznačajnijih prioriteta u njegovoj aktivnosti je očuvanje srpske meteorološke arhive, unos meteoroloških podataka sa celokupne teritorije Srbije, odnosno digitalizacija rezultata srpskih meteoroloških merenja i osmatranja. Njegovom ličnom inicijativom i angažmanom je urađena digitalizacija starih beogradskih merenja Vladimira Jakšića sa Senjaka (period 1848-1899).