U ovom radu su tabelarno prikazane vrednosti srednjih mesečnih i godišnjih temperatura vazduha u Beogradu, za period od 1780. do 1847. godine, koje su dobijene na osnovu mernih podataka Budimpešte.

Naime, urađena je statistička korelacija između srednjih mesečnih i godišnjih temperatura vazduha Beograda i Budimpešte, za uporedni stogodišnji period 1901-2000. godina. Izračunat je koeficijent korelacije, koji je pokazao visok stepen korelacije  između ova dva posmatrana niza, a onda je određena srednja vrednost razlike u podacima između ova dva grada.

Slika 1 – rekonstruisane srednje mesečne i godišnje temperature u Beogradu za period od 1780. do 1847. godine

BG_1780-1813. BG_1814-1847.

Na kraju, važno je napomenuti da će u narednom periodu biti urađena još jedna rekonstrukcija temperaturnih podataka za Beograd, koja će biti izvedena na drugačiji način od ove preliminarne. Međutim, sasvim je sigurno da se i nakon tako izvedene rekonstrukcije dobijene vrednosti srednjih godišnjih temperatura neće bitnije promeniti, dok su izvesne promene moguće kod vrednosti srednjih mesečnih temperatura pojedinih meseca, ali ipak bez bitnijeg uticaja na konačni rezultat takvih korekcija. U svakom slučaju, potrudićemo se da srednje mesečne temperature svakog pojedinačnog meseca iz rekonstruisanog perioda prikažemo na što je moguće tačnije načine.

Autori rada: Vladimir Bilak i Nedeljko Todorović

Copyright 2014 © MeteoPlaneta – portal ljubitelja meteorologije (Sva prava zadržana)

Podeli
Jedan od osnivača i urednika portala MeteoPlaneta. Rođen je 1971. godine u Beogradu. Meteorologijom se intenzivno bavi od 1989. godine. Njegova omiljena oblast izučavanja u okviru meteorologije je KLIMATOLOGIJA, odnosno prikupljanje, obrada i analiza meteoroloških podataka. Uradio je veliki broj klimatskih analiza i stručnih radova iz oblasti klimatologije. Jedan od najznačajnijih prioriteta u njegovoj aktivnosti je očuvanje srpske meteorološke arhive, unos meteoroloških podataka sa celokupne teritorije Srbije, odnosno digitalizacija rezultata srpskih meteoroloških merenja i osmatranja. Njegovom ličnom inicijativom i angažmanom je urađena digitalizacija starih beogradskih merenja Vladimira Jakšića sa Senjaka (period 1848-1899).