U priloženoj tabeli su prikazane normalne vrednosti minimalnih i maksimalnih temperatura za stanicu BEOGRAD – VRAČAR. Temperaturni podaci su prikazani za svaku dekadu, odnosno za svaki mesec u godini.

Izvor temperaturnih podataka za Beograd: publikacija REZULTATI OSMATRANJA METEOROLOŠKE OPSERVATORIJE U BEOGRADU U PERIODU 1888-1962, RHMZ, Beograd, 1963.

Na osnovu podataka iz pomenute publikacije određen je opseg (raspon) normalnih minimalnih i maksimalnih temperatura za svaku dekadu, odnosno za svaki mesec u godini.

Copyright 2014 © MeteoPlaneta – portal ljubitelja meteorologije (Sva prava zadržana)

Podeli
Jedan od osnivača i urednika portala MeteoPlaneta. Rođen je 1971. godine u Beogradu. Meteorologijom se intenzivno bavi od 1989. godine. Njegova omiljena oblast izučavanja u okviru meteorologije je KLIMATOLOGIJA, odnosno prikupljanje, obrada i analiza meteoroloških podataka. Uradio je veliki broj klimatskih analiza i stručnih radova iz oblasti klimatologije. Jedan od najznačajnijih prioriteta u njegovoj aktivnosti je očuvanje srpske meteorološke arhive, unos meteoroloških podataka sa celokupne teritorije Srbije, odnosno digitalizacija rezultata srpskih meteoroloških merenja i osmatranja. Njegovom ličnom inicijativom i angažmanom je urađena digitalizacija starih beogradskih merenja Vladimira Jakšića sa Senjaka (period 1848-1899).