U Srbiji se u danima vikenda generalno očekuje stabilnije i suvo vreme, za razliku od prethodnih dana. Najviše će na ovu promenu uticati košava, koja je počela da duva još danas. Kako to gotovo uvek i biva, nešto hladnije biće na istoku Srbije, dok se u ostatku očekuju ujednačene temperature, i manje vlage u vazduhu.

Ciklon u Mediteranu uticaće na vreme kod nas u naredna dva dana. Dok se južnije i zapadnije od nas očekuju nove količine kiše, u Srbiji će se zadržati uglavnom suvo vreme. Nestabilnosti, ali u znatno manjoj meri će biti i kod nas, pa svakako ne treba isključiti lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, i to van košavskog područja.

Sinoptička situacija (GFS) - 26.04.2014

Košava će biti uglavnom umerena, ali će u košavkom području imati i udare olujne jačine. Njeno slabljenje očekuje se u ponedeljak tokom dana. Jutarnje temperature u subotu će se kretati između 8 i 12ºC, a maksimalne dnevne od 16ºC na istoku, do 21ºC na zapadu zemlje. U nedelju minimalne temperature od 8 do 12ºC, a maksimalne dnevne ponovo u intervalu od 16 do 21ºC.

U ponedeljak, naročito u drugom delu dana – ponovo nestabilno u celoj zemlji. Biće uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom, a temperatura će biti u manjem porastu. Slično vreme zadržalo bi se i u utorak. Što se tiče prognoze za prvomajske praznike, za njih ćemo napisati posebnu prognozu – kao i do sada, ali će to ove godine biti nešto kasnije, verovatno drugog dana vikenda, ili prvog nove radne sedmice.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…