Ciklon na jugu Italije, koji će u nedelju preći preko našeg područja usloviće u našoj zemlji i okruženju i sutra nestabilno vreme uz lokalnu pojavu grada i jakog vetra, dok se u nedelju očekuje znatno hladnije vreme uz obilnu kišu mestimično. Od ponedeljka se očekuje stabilizacija vremena uz porast temperatura.

U subotu nas očekuje promenljivo oblačno i nestabilno vreme, naročito u drugom delu dana i u večernjim satima. Osim lokalne pojave pljuskova sa grmljavinom, mestimično može biti i vremenskih nepogoda u vidu grada i olujnog vetra. Strujanje će biti jugoistočno, tako da će se iz tog smera oblaci kretati ka severu i severozapadu. Minimalne temperature kretaće se između 8 i 12ºC, a maksimalne dnevne od 17 do 22ºC. Duvaće slab istočni i jugoistočni vetar.

Sinoptička situacija - 04.05.2014 (GFS)

U toku noći ka nedelji i u nedelju u prvom delu dana centar ciklona će preći preko naše zemlje (Vojvodine, Beograda i Šumadije) da bi se preko dana premestio dalje u Rumuniju. Dosta kiše u toku noći očekuje se na području Vojvodine, delom zapadne Srbije i Beograda, dok se u otatku zemlje očekuje znatno manje kiše. U tim predelima može pasti i više od 40mm kiše za 24h. Tokom dana kiša će se uz pad temperature proširiti i na ostale predele, ali i dalje će se intenzivnije padavine zadržati u Vojvodini i delom zapadnoj Srbiji. Duvaće uglavnom umeren zapadni i severozapadni vetar. Jutarnje temperature između 8 i 11ºC, a maksimalne dnevne u intervalu od 12ºC na severu zemlje, do 18ºC na krajnjem jugoistoku.

Kisa

U ponedeljak se očekuje postepen prestanak padavina i razvedravanje, najpre na severu i severozapadu zemlje. Na jugu i jugoistoku veći deo dana dominiraće oblaci, ali i tamo se uveče očekuje razvedravanje. U utorak i sredu treba očekivati pretežno sunčano vreme uz porast temperatura. Živa u termometru od utorka u najtoplijem delu dana kretaće se oko 20ºC.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…