U četvrtak prvog maja u Srbiji će preovladavati promenljivo oblačno i nestabilno vreme, sa lokalnom pojavom pljuskova i grmljavina. Ponegde su moguće i vremenske nepogode sa jakim vetrom i gradom. Generalno, na području Vojvodine i Beograda će biti stabilnije vreme, dok su u ostatku zemlje izgledi za padavine veći. Dakle – čista lutrija.

Prvi maj u prirodi (Izvor: njuz.net)

U noći ka prvom maju i ujutru očekuje se malo do umereno oblačno vreme, uz temperature između 9 i 12ºC. Već u propednevnim satima, naročito tamo gde bude više sunca, može doći do razvoja konvektivne oblačnosti uz pljusak sa grmljavinom. U drugom delu dana još veće šanse za pljuskove sa grmljavinom, a moguće su i kratkotrajne vremenske nepogode. Dakle, biće lutrija hoće li na vašoj lokaciji biti kiše, ili će se pak ceo dan zadržati suvo vreme. Generalno, Vojvodina će tokom sutrašnjeg dana imati najmanje šansi za kišu. Maksimalne temperature od 18 do 22ºC. Vetar slab, uglavnom zapadni i severozapadni.

Sinoptička situacija (GFS) - 04.05.2014

Petak će biti nešto stabilniji dan, ali takođe će ponegde biti pljuskova i grmljavine. U danima vikenda, tačnije u subotu u večernjim časovima i u nedelju, sleduje nova promena vreme – uz pljuskove, grmljavinu i moguće vremenske nepogode u subotu. U nedelju će u celoj zemlji biti oblačno (naročito u Vojvodini), sa „dosadnom prolećnom“ kišom. Dakle ne radi se o konvektivnim padavinama. Najviše kiše treba očekivati u Vojvodini, dok se u ostatku zemlje očekuje manje padavina. Temperatura će u nedelju biti u osetnom padu uz pojačan zapadni i severozapadni vetar.

Više o ovoj promeni vremena narednih dana.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…