Veoma toplo vreme zadržava se na području Srbije i regiona još danas i sutra. Maksimalne temperature kretaće se i do 35°C. U ponedeljak u drugom delu dana usled približavanja hladnog fronta očekuje se destabilizacija atmosfere koja će potrajati do srede. Očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom, a moguće su i vremenske nepogode.

12h padavine - ponedeljak popodne (NMMB)
12h padavine – ponedeljak popodne (NMMB)

Danas i sutra maksimalci do 35°C, prijatnije od utorka

Još 36 sati na području Srbije zadržava se vrlo toplo vreme uz maksimalne temperature preko 30°C, a ponegde i do 35 stepeni. Najtoplije će biti na istoku i jugu zemlje, ali i u pojedinim područjima u Vojvodini. Od utorka se očekuju nešto niže temperature, pa će se tako u najtoplijem delu dana u utorak i sredu živa u termometru najčešće kretati između 25 i 29°C. U ponedeljak i utorak se još uvek očekuje pojava tropskih noći (Tmin >20°C), dok će u sredu i četvrtak jutra biti prijatnija.

U ponedeljak popodne destabilizacija, moguća jača nevremena

U ponedeljak u prvom delu dana preovladavaće pretežno sunčano i toplo vreme. U drugom delu dana, usled približavanja hladnog frontalnog poremećaja, očekuje nas jača destabilizacija atmosfere uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Naš numerički model NEMS NMMB, koji još uvek nije operativan i u fazi je testiranja, pored pljuskova sa grmljavinom daje mogućnost i za jača nevremena sa pojavom olujnog vetra, grmljavinskog nevremena, obilnih padavina i pojave grada. Vrednosti MLCAPE-a kretale bi se između 1000 i 2000 J/kg, uz smicanje 10-15m/s, a lokalno i do 20m/s.

Simulacija radara - ponedeljak u 18h (NMMB)
Simulacija radara – ponedeljak u 18h (NMMB)

Na iznad priloženoj karti vidi se simulacija radarske slike za 18h po lokalnom vremenu. Naravno, ovo nikako ne treba shvatati bukvalno, već čisto kao upozorenje da su sutra u poslepodnevnim ili večernjim časovima mogući jači razvoji konvektivne oblačnosti na teritoriji Srbije. Model vidi i potencijalno formiranje superćelijske oblačnosti na jugozapadu zemlje, a oblak bi se premeštao prema zapadu i severozapadu. Lokalno se može očekivati i više od 40mm vodenog taloga za kratko vreme.

Glavni razlog slabije aktivnosti portala i stranice jesu radovi na numeričkom modelu NMMB, dok ostatak vremena odlazi na privatne obaveze. Nakon zvaničnog puštanja NMMB modela u rad, očekuje se ponovo veća aktivnost portala. To će biti vrlo brzo.

U utorak će preovladavati promenljivo oblačno vreme, mestimično sa pljuskovima i grmljavinom. Za razliku od ponedeljka, u utorak nema uslova za razvoj jačih oblaka koji bi doneli nepogode.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…