Do petka se u Srbiji i regionu zadržava veoma toplo vreme, sa temperaturama iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine. Najtopliji dani biće utorak i sreda, kada će kod nas maksimalne temperature dostizati 34ºC, a ponegde nije isključeno ni celih 35ºC. Biće pretežno sunčano, ali na jugu i jugozapadu ne treba u potpunosti isključiti moguću pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Narednih dana duvaće slab do umeren severni i severozapadni vetar.

Za ovo vrlo toplo vreme kao što smo već i pominjali „kriv“ je ciklon u Atlantiku, a njega će od sredine sedmice na tom istom mestu zameniti polje povišenog vazdušnog pritiska, sa centrom od 1025, a možda i 1030hPa.

Sinoptička situacija (GFS) - 12.06.2014Već od četvrtka, očekuje nas postepen pad temperature, pa nas u petak očekuje znatno prijatnije vreme, sa maksimalnim temperaturama uglavnom malo ispod 30ºC. Iako je još uvek sve poprilično neizvesno, u noći između četvrtka i petka, i u petak tokom dana treba očekivati lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, usled prolaska hladnog fronta. Jutarnje temperature do vikenda takođe će biti iznad proseka za ovo doba godine, i kretaće se između 16 i 20ºC, u Beogradu možda i malo iznad.

Sunce - kuknjava

Iako je naredni vikend još uvek daleko za konkretniju prognozu, može se naslutiti da nas očekuje promenljivo oblačno i nestabilno vreme, uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, a nije isključena ni pojava vremenskih nepogoda. Temperature će biti znatno prijatnije, i kretaće se između 25 i 30ºC, a u nedelju bi moglo biti i hladnije.

Detaljniju prognozu za vašu lokaciju za naredne dane, potražite u našoj desetodnevnoj prognozi.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…