U Srbiji i većem delu regiona još danas se zadržava toplo i stabilno vreme sa sunčanim intervalima. Sutra do naših krajeva stiže hladni front koji će usloviti pad temperatura i destabilizaciju vremena, pa se tako u većem delu zemlje očekuju kiša i lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. U utorak i sredu duvaće pojačan severni i severozapadni vetar, a temperature će se vratiti u granice normale u kojima će ostati sve do kraja sedmice.

Sinoptička situacija (GFS) - 19. apr 2016
Sinoptička situacija (GFS) – 19. apr 2016

UTORAK:

U utorak će u Srbiji preovladavati umereno do potpuno oblačno i nestabilno vreme, tek ponegde sa kraćim sunčanim intervalima. Još u noći ka utorku na zapadu i severu zemlje mestimično se očekuju kiša i ređe lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Tokom dana biće ponegde uslova za kišu, a glavni talas padavina očekuje se u kasnijim poslepodnevnim i večernjim časovima kada će kiše i pljuskova sa grmljavinom biti širom zemlje, naročito južnije od Beograda, a lokalno su moguće i obilnije padavine. Duvaće uglavnom umeren severni i severoistočni vetar, tokom prolaska fronta na udare i jak.

Minimalne temperature kretaće se između 13 i 18°C, a maksimalne dnevne od svega 17°C na krajnjem severu do 26°C na krajnjem jugu zemlje.

BEOGRAD: Kao i u većem delu zemlje uglavnom oblačno sa uslovima za kišu ili pljusak praćen grmljavinom, naročito u drugom delu dana. Minimalna temperatura oko 16°C, a maksimalna dnevna do 19 stepeni.

SREDA:

Uz delimično razvedravanje u sredu će preovladavati malo do umereno oblačno vreme sa sunčanim intervalima kojih će biti više na severu i zapadu zemlje. Na istoku i jugu u prvom delu dana dosta oblaka, ali će biti suvo. Duvaće umeren, ponegde na udare i jak severni i severozapadni vetar koji će dodatno doprineti subjektivnom osećaju hladnoće.

Jutarnje temperature kretaće se od 6 do 11°C, a maksimalne dnevne od 15°C na severu i zapadu do 19°C u Timočkoj i Negotinskoj krajini.

BEOGRAD: Malo do umereno oblačno sa sunčanim intervalima kojih će biti više u drugom delu dana. Vetar uglavnom umeren severozapadni. Jutarnja temperatura oko 9°C, maksimalna dnevna do 17°C.

ČETVRTAK:

U četvrtak nas očekuje sunčano vreme, a tek uveče do naših krajeva stiže visoka oblačnost. Pored lepog vremena i puno sunca uslediće i slabljenje vetra i blagi porast maksimalnih temperatura. Vetar će biti slab i promenljivog smera. Jutarnje temperature kretaće se između 2 i 6 stepeni, pa je ponegde moguća pojava i prizemnog mraza. Maksimalne temperature biće više u odnosu na sredu i kretaće se od 16 do 20 stepeni.

BEOGRAD: Sunčano, nakon prohladnog jutra tokom dana i prijatno toplo. Jutarnja temperatura oko 6°C, a maksimalna dnevna 19°C.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…