Sigurno se uveliko mnogi od vas interesuju kakvo nas vreme očekuje prvog maja, i uopšte za prvomajske praznike. Neki planiraju odlazak u prirodu još 30. aprila, i ostajanje u prirodi nekoliko dana, a da li će to biti i ostvarljivo – saznajte u vremenskoj prognozi za 1. maj ispod. Generalno, vreme neće ići na ruku boravku u prirodi, i biće daleko od idealnog.

U sredu 30. aprila preovladavaće promenljivo oblačno i nestabilno vreme, uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Kako strujanje po visini neće biti toliko izraženo, oblaci će se sporo kretati, što znači da se ponegde očekuju obilne količine kiše za kratko vreme – dok se sa druge strane ponegde može zadržati suvo vreme čitav dan. Maksimalne temperature biće u granici i malo iznad normale, živa u termometrima kretaće se između 19 i 23ºC. Vetar slab, uglavnom zapadni. Lokalno je moguća i pojava gradonosne oblačnosti.

Sinoptička situacija (GFS) - 30.04.2014

Nestabilno vreme usloviće ciklon sa centrom u centralnoj Evropi. U četvrtak 1. maja, bez bitnije promene – zadržaće se promenljivo oblačno vreme i nestabilno vreme, uz gotovo ravnomerne uslove za kišu i pljuskove sa grmljavinom u celoj zemlji. Ponegde može biti i vremenskih nepogoda sa gradom, a oblaci će se takođe uglavnom sporije kretati. Jutarnje temperature kretaće se između 9 i 13ºC, a maksimalne dnevne od 18 do 22ºC. Vetar kao i u sredu slab, promenljivog smera, ali uglavnom zapadni. Dakle biće i sunčanih intervala uz prijatne temperature tokom dana, ali odlaskom u prirodu zaista ćete reskirati da pokisnete, naročito u poslepodnevnim satima.

Prvi maj na Paliću (Foto: gradsubotica.co.rs)

U petak 2. maja se ne očekuje bitnija promena vremena, ali kako još uvek nije izvesna prognoza za ovaj dan, bilo bi bolje da posetite naš portal i narednih dana. Iako je trend da nas drugog dana praznika rada očekuje manje padavina, uz više sunca, postoji i „opcija“ da nas očekuje tmurno vreme sa dosadnom natapajućom kišom.

Sve u svemu, nastavlja se promenljivo i varljivo vreme. Za večernje i noćne sate vam svakako preporučujemo da se bolje obučete, dok se tokom dana možda i možete malo lagodnije obući, uz fizičku aktivnost. Ukoliko planirate da uprkos izvesnom nestabilnom vremenu prvi maj ipak provedete u prirodi, svakako preporučujemo da sa svojih mobilnih uređaja povremeno posetite naš portal, i budete u toku da li na vašoj lokaciji može biti padavina. Za to će vam najbolje poslužiti stranica radarske slike i električna pražnjenja.

Još detaljnija prognoza za 1. i 2. maj sledi u utorak…

NAJNOVIJA PROGNOZA – VOJVODINA I BEOGRAD SA NAJMANJE ŠANSI ZA KIŠU

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…