Danas smo imali priliku da uživamo u lepom pretežno sunčanom danu, uz maksimalne temperature od 22.7ºC koliko je izmereno u Dimitrovgradu, do 26.5ºC u Negotinu. U lepom i još toplijem vremenu imaćemo priliku da uživamo i u danima vikenda. Preovladavaće pretežno sunčano i toplo vreme – u nedelju maksimalne temperature ponegde i preko 30ºC. U nedelju će biti vetrovito, naročito u košavskom području gde će duvati umeren, povremeno i jak južni i jugoistočni vetar. U ponedeljak pad temperature uz lokalne pljuskove.

U subotu će centar polja povišenog vazdušnog pritiska biti blizu naših krajeva – u Rumuniji, dalje se premeštajući prema istoku Evrope, što će kod nas obezbediti lepo i pretežno sunčano vreme. Već u nedelju na vreme kod nas počinje da utiče ciklon sa centrom u srednjoj Evropi, što će se najpre odraziti u obliku pojačanog južnog i jugoistočnog vetra u košavskom području.

Sinoptička situacija (GFS) - 29.06.2014

U ponedeljak sredinom dana očekuje se prolazak hladnog atmosferskog fronta koji će nam stići iz centralne Evrope. Ovo će destabilizovati atmosferu, pa će najpre na zapadu i severozapadu zemlje biti kiše, i lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Postoji mogućnost i za kratkotrajne vremenske nepogode, međutim uslovi za razvoj jače konvektivne oblačnosti ne mogu se porediti sa onim u utorak i sredu – 24 i 25. juna. Front će se do kraja dana proširiti i na ostale predele, donoseći pad temperature, koji će naročito osetiti stanovnici severne, zapadne i delom centralne Srbije. U ostatku zemlje očekuje se samo manji pad temperature u utorak. U ponedeljak će prilikom prolaska fronta duvati uglavnom umeren severozapadni vetar, međutim on ponegde može biti i jak, ili čak olujne jačine – ali ni blizu razarajućeg dejstva, poput onog u sredu.

U utorak će se minimalne temperature kretati između 12 i 16ºC, a maksimalne dnevne od 23 do 27ºC.

Već u utorak 1. jula očekuje se stabilizacija vremena, a od srede i porast temperature u svim predelima. Do kada će se zadržati suvo i stabilno vreme počev od utorka teško je reći, ali mi najmanje očekujemo neku dugotrajniju stabilizaciju. Temperature će biti u okviru proseka, u sredu i četvrtak oko 30ºC.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…