Tokom preostala tri radna dana ove sedmice očekuje se promenljivo prolećno vreme uz čestu smenu oblačnih i sunčanih intervala, kao i kiše. Ono što je posebno alarmantno jeste pojava jutarnjih mrazeva na 5cm visine u sredu u većem delu zemlje, a u manjem delu zemlje slab mraz je moguć i na 2m visine u meteorološkom zaklonu. Lokalnih padavina biće gotovo svakodnevno, a najviše oblaka i padavina očekuje se u petak.

Sinoptička situacija (GFS) - 27. apr 2016
Sinoptička situacija (GFS) – 27. apr 2016

Prognoza za dane vikenda, odnosno naša preliminarna prognoza za prvomajske praznike biće objavljena u sredu ujutru do 10 časova. Zato budite uz naš portal i budite među prvima koji će znati kakvo nas vreme najverovatnije očekuje za prvomajske praznike i pravoslavni Vaskrs. Zvanična i detaljnija prognoza sledi u petak.

SREDA:

U prvom delu dana na zapadu i severu umereno do potpuno oblačno, u ostalim predelima malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. Poslepodne u čitavoj zemlji promenljivo oblačno. Još u jutarnjim i prepodnevnim časovima na severu i zapadu ponegde je moguća slaba kiša, a poslepodne i uveče u većem delu zemlje biće uslova za kratkotrajnu kišu i pljuskove sa grmljavinom – biće nestabilno. Ipak, u većini predela zadržaće se suvo vreme. Vetar u prvom delu dana umeren južni i jugozapadni, kasnije u skretanju na severni i severozapadni – takođe umeren. Jutarnje temperature kretaće se između 0 i 6°C (na 5cm u prizemnom sloju u većini mesta oko i ispod 0°C uz pojavu mraza), a maksimalne dnevne biće u intervalu od 17 do 21°C.

BEOGRAD: Promenljivo oblačno i većinom suvo. U kasnijim poslepodnevnim i večernjim časovima moguća je kratkotrajna kiša ili lokalni pljusak. Jutarnja temperatura 6°C, na periferiji oko 4°C uz slab prizemni mraz, a maksimalna dnevna 20 stepeni.

ČETVRTAK:

U četvrtak će preovladavati promenljivo oblačno vreme sa (kraćim) sunčanim periodima. U većini predela zadržaće se suvo vreme, međutim mestimična je moguća kratkotrajna kiša, a u poslepodnevnim i večernjim časovima biće lokalnih nestabilnosti uz pojavu pljuskova sa grmljavinom koji će uglavnom zahvatati manje područje. Vetar slab do umeren, uglavnom istočni i severoistočni. Jutarnje temperature kretaće se između 2 i 8°C, a maksimalne dnevne od 15°C na krajnjem severu i zapadu do 21°C na jugoistoku zemlje.

BEOGRAD: Većinom umereno do potpuno oblačno uz ređe sunčane periode. Jutro neznatno toplije, tokom dana nešto svežije u odnosu na sredu uz slab do umeren istočni i severoistočni vetar. Moguća je kratkotrajna kiša ili pljusak, naročito u drugom delu dana. Najveći deo dana biće suvo. Jutarnja temperatura oko 8°C, maksimalna dnevna do 17°C.

PETAK:

U petak pretežno do potpuno oblačno vreme, bez sunčanih intervala za razliku od prethodna dva dana. Sa zapada se očekuje jače naoblačenje, pa će tako u čitavoj zemlji povremeno padati kiša, lokalno je moguća i grmljavina, a očekuju se i niže temperature. Duvaće slab do umeren vetar promenljivog smera, u prvom delu dana uglavnom južni i jugoistočni, a u drugom delu dana severnih smerova. Minimalne temperature od 5 do 9°C, a maksimalne dnevne od 14 do 18 stepeni.

BEOGRAD: Oblačno, povremeno sa kišom. Jutarnja temperatura oko 8°C, a maksimalna dnevna 16 stepeni.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…