U danima vikenda očekuje nas pravo letnje vreme kakvo su mnogi priželjkivali, međutim pitanje je koliki je broj ljudi priželjkivao i maksimalne temperature od preko 35°C? U predstojeća dva dana u Srbiji se očekuje uglavnom pretežno sunčano vreme, no u kasnijim poslepodnevnim i večernjim časovima biće uslova za lokalni razvoj oblaka i ređe pljuskove sa grmljavinom koji će ponegde poslužiti kao kratkotrajno osveženje. Više šansi za lokalni razvoj oblaka imaće zapadni i severni predeli. U subotu maksimalne temperature do 38°C, u nedelju i do 39°C, ponegde možda i celih 40 stepeni.

Maksimalne temperature u nedelju (GFS) - 19. jul 2015
Maksimalne temperature u nedelju (GFS) – 19. jul 2015
SUBOTA:

U subotu tokom dana prtežno sunčano i veoma toplo. U kasnim poslepodnevnim i večernjim časovima uz lokalni razvoj oblaka očekuje se ređa pojava pljuskova sa grmljavinom, uglavnom na zapadu i severu zemlje. Vetar slab promenljivog smera, uglavnom južni i jugoistočni. Minimalne temperature kretaće se između 18 i 23°C (dakle u većem delu zemlje tropska noć), a maksimalne dnevne biće u intervalu od 35 do 38 stepeni.

NEDELJA:

Kao i prvog dana vikenda očekuje nas jako letnje sunce uz visoke vrednosti UV indeksa. U večernjim časovima očekuje se tek ređa pojava pljuskova sa grmljavinom, što znači da će se u najvećem delu zemlje zadržati suvo vreme. Pljuskovi će dobro doći tim izolovanim područjima i malo spustiti temperaturu. Duvaće slab do umeren vetar južnih smerova. Jutarnje temperature kretaće se od 19 do 24 stepena, a maksimalne dnevne biće između 36 i 39ºC, a postoji mogućnost da u Vojvodini ponegde bude izmereno i 40 stepeni. Osim vrlo toplog dana i noć ka nedelji, a kasnije i ponedeljku, biće vrlo topla što će usloviti nepovoljnu biometeorološku situaciju.

Mi nećemo pisati bombastične naslove kako to već uveliko rade novinari, ali vam svakako preporučujemo da se pridržavate preporuka lekara. Ukoliko se duže izlažete suncu neophodna je zaštita od UV zračenja. Konzumirajte dovoljno tečnosti, izbegavajte jače fizičke napore, kao i boravak na otvorenom između 10 i 16 časova. Hroničnim bolesnicima savetuje se najveći stepen opreza, naročito kardiovaskularnim bolesnicima.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…