U danima vikenda i dalje ćemo biti pod uticajem ciklonske aktivnosti, odnosno polja niskog vazdušnog pritiska. Vazdušni pritisak biće viši u odnosu na petak, ali vrednost pritiska i dalje neće prelaziti 990hPa sve do nedelje u večernjim satima kada će pritisak početi da raste. Pritisak će u početkom naredne sedmice biti primeren našem podneblju, dok se od srede ponovo može očekivati niži vazdušni pritisak, ali ne tako redak na našem području. U danima vikenda biometeorološka situacija i dalje će biti uglavnom nepovoljna, a tegobe mogu osetiti naročito osetljive osobe.

Sinoptička situacija (GFS) - 1. februar 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 1. februar 2015

SUBOTA:

U subotu će preovladavati promenljivo oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, dok se u kasnim poslepodnevnim i večernjim satima sa juga očekuje postepeno povećanje oblačnosti. Na krajnjem jugu zemlje uveče kiša mestimično, a mogući su i lokalni pljuskovi. Duvaće slab do umerne jugozapadni vetar, u kasnim poslepodnevnim i večernjim satima u skretanju na jugoistočni. Jutarnje temperature kretaće se od 0 do 4ºC, a maksimalne dnevne između 6 i 11ºC. U višim planinskim predelima iznad 1700m, temperatura će biti u celodnevnom minusu.

NEDELJA:

Već u noći ka nedelji novo naoblačenje doneće kišu mestimično većem delu zemlje, a padavine se ne očekuju jedino na području Vojvodine. Tokom dana oblačnost će se sa juga proširiti i na ostale krajeve donoseći kišu mestimično, dok su ponegde mogući i pljuskovi. U višim planinskim predelima padaće sneg, a tokom večeri i na severu Vojvodine moguća je pojava susnežice i vlažnog snega. Vetar slab do umeren istočni i jugoistočni (u južnom Banatu na udare jak), tokom večeri u skretanju na zapadni i severozapadni. Jutarnje temperature kretaće se od 2 do 4ºC, maksimalne dnevne u intervalu od 3 do 8ºC. Minimalne temperature biće izmerene uveče i kretaće se od 0 do 3ºC. Najhladnije će biti u Vojvodini, odnosno na severu pokrajine. Na Kopaoniku će pasti 10 do 20cm novog snega.

Sneg na Kopaoniku - 30. januar 2015 uveče
Sneg na Kopaoniku – 30. januar 2015 uveče
Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…