U Srbiji se u danima vikenda očekuje promenljivo vreme uz temperature iznad prosečnih vrednosti za sredinu januara. Dok će u subotu veći deo dana preovladvati pretežno sunčano vreme uz temperature znatno iznad proseka – u najtoplijem delu dana i do 17ºC, u nedelju se očekuje naoblačenje sa kišom mestimično, što će biti praćeno i manjim padom temperature. Pored visokih temperatura za doba godine kiša u nedelju će dodatno podstaknuti topljenje snežnog pokrivača u višim predelima.

Sinoptička situacija (GFS) - 17. januar 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 17. januar 2015

SUBOTA:

U subotu će u prvom delu dana preovladavati pretežno sunčano vreme, a u drugom će doći do postepenog povećanja oblačnosti. Duvaće slab do umeren, u košavskom području na udare jak južni i jugoistočni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između -3 i 3ºC, a maksimalne od 7ºC na krajnjem istoku do 17ºC na zapadu zemlje.

NEDELJA:

U noći ka nedelji jače naoblačenje sa zapada će se proširiti na veći deo zemlje, donoseći kišu većini predela. Suvo vreme zadržaće se jedino na istoku zemlje, ali se u drugom delu dana u nedelju i tamo očekuju padavine. U nedelju tokom dana kiša povremeno, a u proseku se očekuje 4 do 10mm vodenog taloga. Vetar uglavnom slab do umeren južni i jugoistočni, u košavskom području do sredine dana na udare i jak. Jutarnje temperature kretaće se između 0 i 8ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 8ºC na istoku, do 15ºC na zapadu zemlje. U noći ka ponedeljku kiša će u višim planinskim predelima (iznad 2000m) preći u susnežicu i sneg.

POČETAK NAREDNE SEDMICE:

Početak naredne sedmice obeležiće promenljivo i nestabilno vreme sa kišom mestimično. Temperature će i dalje biti iznad normalnih vrednosti i u toplijem delu dana kretaće se oko 10ºC. Detaljniju prognozu za vašu lokaciju pogledajte u desetodnevnoj prognozi. Značajniji pad temperatura ne očekuje se u narednih 7 dana.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…