U danima vikenda u Srbiji se očekuje uglavnom stabilno i tropski toplo vreme uz temperature znatno iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine. Maksimalne temperature će se kretati do 35ºC, a u nedelju bi negde moglo biti izmereno i 36ºC. U Beogradu se očekuju i tropske noći, a jutarnja temperatura bi mogla biti iznad 20ºC i u Novom Sadu i na zapadu zemlje. U nedelju se u večernjim časovima očekuju predfrontalne nestabilnosti u vidu pljuskova sa grmljavinom, a moguće su i vremenske nepogode sa gradom i olujnim vetrom.

Sinoptička situacija (GFS) - 13. jun 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 13. jun 2015
SUBOTA:

U subotu će preovladavati pretežno sunčano i veoma toplo vreme. U planinskim predelima jugozapadne i zapadne Srbije u drugom delu dana moguća je ređa pojava lokalnih pljuskova. Duvaće uglavnom slab, na severu Vojvodine i umeren zapadni i jugozapadni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 16 i 21ºC, a maksimalne dnevne od 31 do 35ºC.

NEDELJA:

U prvom delu dana pretežno sunčano, u poslepodnevnim satima postepeno povećanje oblačnosti te će preovladavati promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. U večernjim časovima očekuju se lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, najpre na zapadu i severu zemlje, a dalje tokom večeri i noći i u ostalim predelima. Biće i uslova za razvoj gradonosnih oblaka i olujni vetar – zato nas u nedelju uveče pratite na društvenim mrežama, jer ćemo tamo pratiti kretanje ovih oblaka. Duvaće uglavnom slab vetar južnih smerova, u noći ka ponedeljku vetar okreće na zapadni. Minimalne temperature kretaće se između 18 i 22ºC, a maksimalne dnevne od 33 do 36 stepeni.

Dnevne temperature u nedelju (GFS)
Dnevne temperature u nedelju (GFS)

Početkom naredne sedmice očekuje nas promena vremena uz osveženje i lokalne pljuskove sa grmljavinom. U utorak, sredu i četvrtak maksimalne dnevne temperature kretaće se uglavnom između 23 i 27ºC, a noći će takođe biti znatno prijatnije uz temperature oko i ispod 15 stepeni.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…