U danima vikenda bićemo pod uticajem novog ciklona čiji će centar biti zapadno od nas. To će značiti nestabilno vreme uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, naročito drugog dana vikenda – u nedelju. U nedelju će u košavskom području duvati umeren jugoistočni vetar. Temperature će biti u okviru prosečnih vrednosti za kraj jula – oko 30ºC u najtoplijem delu dana, a nešto topliji dan biće subota.

Sinoptička situacija (GFS) - 27.07.2014

U subotu će preovladavati pretežno sunčano vreme, osim na krajnjem zapadu i jugozapadu zemlje i u planinskim predelima gde će biti nešto više oblaka. Kasnije poslepodne i uveče povećanje oblačnosti očekuje se i u ostalim predelima, ali će se zadržati uglavnom suvo vreme. Pljuskovi sa grmljavinom očekuju se jedino na krajnjem zapadu i jugozapadu zemlje, uglavnom u višim predelima. Minimalne temperature kretaće se između 15 i 18ºC, a maksimalne dnevne od 30 do 33ºC. Duvaće slab istočni i jugoistočni vetar.

Razvoj oblaka (prognoza) - Foto: Suzana

Nedelja će iz meteorološkog ugla biti zanimljivija od subote. Očekuje se promenljivo oblačno i nestabilno vreme uz lokalne pljuskove praćene grmljavinom. Već u noći subota na nedelju očekuje se lokalni razvoj oblaka, koji se očekuje i u nedelju tokom dana. Ponegde su moguće i vremenske nepogode sa gradom, jakim vetrom i obilnom kišom za kratko vreme. Minimalne temperature biće u intervalu od 17 do 20ºC, a maksimalne dnevne kretaće se između 28 i 31ºC. Duvaće slab, u košavskom području povremeno umeren jugoistočni vetar.

I u ponedeljak se zadržava prosečno toplo i nestabilno vreme, uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Za detaljniju prognozu za vašu lokaciju posetite našu desetodnevnu prognozu, zasnovanu na ECMWF modelu.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…