U danima vikenda doći će do priliva toplije vazdušne mase na naše područje. Već danas počeo je priliv toplijeg vazduha sa juga i jugozapada Evrope, ali će maksimalne dnevne temperature uglavnom ostati ispod nule. U subotu i nedelju maksimalne temperature će prelaziti 0ºC, a očekuju nas i temperature do 6ºC. Kako se u noći ka suboti, kao i u noći ka nedelji i u nedelju tokom dana očekuju i mestimične padavine, očekuje nas pojava kiše koja će se lediti pri tlu, a potom i susnežice i snega u nedelju od sredine dana. Sledi detaljnija vikend prognoza:

Temperatura 850hPa (GFS) - 04. januar 2015
Temperatura 850hPa (GFS) – 04. januar 2015

 SUBOTA:

Kasnije večeras i tokom noći ka suboti sa severa i severozapada očekuje se jače naoblačenje, koje će se tokom noći i sutra u prvom delu dana proširiti i na ostale krajeve donoseći kišu i kišu koja će se lediti pri tlu. Razlog toga jeste temperaturna inverzija, naime biće hladnije u prizemnom sloju vazduha nego po visini. Kako noć bude odmicala doći će do priliva hladnijeg vazduha u višim slojevima, pa je ponegde moguća i pojava susnežice i snega. Reč je uglavnom o simboličnim padavinama, do 4mm, a ponegde se može zadržati i suvo vreme. U subotu tokom dana preovladavaće umereno do potpuno oblačno i suvo vreme, u većini mesta sa sunčanim intervalima. U prvom delu dana duvaće slab, u Vojvodini i na istoku zemlje na udare umeren severozapadni vetar, od sredine dana u skretanju na južni i jugozapadni. Jutarnje temperature kretaće se između -3 i 0ºC, a maksimalne dnevne biće između 2 i 6ºC. Snežni pokrivač će se topiti u nižim, ali i pojedinim planinskim predelima.

NEDELJA:

U noći ka nedelji već nas očekuje novo jače naoblačenje sa padavinama. Naoblačenje sa severozapada brzo će se proširiti na veći deo zemlje. Najpre će padati kiša i ledena kiša, dok bi u drugom delu noći i u nedelju u prvom delu dana padavine prešle u susnežicu i vlažan sneg. Na istoku i jugoistoku u drugom delu dana uz priliv hladnijeg vazduha mestimično se očekuje sneg. Ponovo se ne očekuju značajnije padavine, ali bi one mogle biti nešto konkretnije u odnosu na noć petak na subotu. U proseku se očekuje 2 do 6mm padavina, ali bi na istoku moglo pasti i do 10mm. Doći će do daljeg topljenja snežnog pokrivača, ali će se u većini predela zadržati makar simbolične količine snega. Vetar uglavnom umeren zapadni i severozapadni, u Vojvodini i na istoku zemlje na udare jak! Jutarnje temperature između -2 i 2ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 3 do 6ºC.

POČETAK  NAREDNE  SEDMICE:

Sa severoistoka Evrope doći će do priliva nove količine hladnije vazdušne mase, pa bi utorak i sreda ponovo bili ledeni dani sa temperaturama ispod nule i minimalnim temperaturama oko i ispod -10ºC. U ponedeljak i utorak treba očekivati i slabije snežne padavine, uz manje povećanje visine snežnog pokrivača, odnosno formiranje novog u predelima gde će se aktuelne količine akumuliranog snega u potpunosti otopiti. U svakom slučaju zima nas ne napušta, predstojeće otopljenje biće kratkog daha. Detaljnije u narednim prognozama.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…