Kakvo nas vreme očekuje u danima vikenda? Kiša i samo kiša. Naredna dva dana vreme u Srbiji i regionu obeležiće oblaci i kiša. Temperature će biti ispod prosečnih vrednosti, ali će u nedelju na severu doći do zahlađanja, a na jugu zemlje do kratkotrajnog otopljenja. U Podunavlju i košavskom području u subotu i u noći na nedelju duvaće pojačan istočni i jugoistočni vetar, dok će u nedelju u drugom delu dana vetar u celoj zemlji okrenuti na zapadni i severozapadni i biće u jačanju. U danima vikenda u proseku će pasti 30 do 50mm vodenog taloga, dok lokalno može pasti i više od 70mm kiše za 36 do 48 sati.

Sinoptička situacija (GFS) - 10 na 11. oktobar 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 10 na 11. oktobar 2015
Padavine za 24h (WRF - ARF) - sub 12Z do ned 12Z
Padavine za 24h (WRF – ARF) – sub 12Z do ned 12Z

SUBOTA:

U subotu će već u prepodnevnim satima kiša padati na zapadu i jugu zemlje, kao i u centralnim predelima. Sredinom dana padavine će se proširiti i na severne i istočne predele. U poslepodnevnim i večernjim časovima na zapadu i severu zemlje treba očekivati obilnije padavine. Duvaće slab do umeren istočni i jugoistočni vetar, u Podunavlju i košavskom području pojačan istočni, uveče severoistočni. Jutarnje temperature kretaće se između 8 i 12°C, a maksimalne dnevne od 12 do 16 stepeni.

Na području Vojvodine i zapadne Srbije lokalno može pasti i više od 40mm kiše za samo 12 sati.

BEOGRAD: Oblačno, oko podneva će početi da pada kiša. Obilnije padavine očekuju se i na području Beograda. Jutarnja temperatura oko 10°C, a maksimalna dnevna do 14°C.

NEDELJA:

Ciklon će se u nedelju preko juga Balkana premeštati prema Crnom Moru. U celoj zemlji zadržaće se oblačno vreme sa povremenom slabom do umerenom kišom, a biće i uslova za pljuskove sa grmljavinom – naročito na jugu zemlje. U nedelju nešto više padavina u odnosu na ostale predele treba očekivati na istoku zemlje i u Banatu. Vetar u drugom delu dana okreće na zapadni i severozapadni i biće umeren. Vetar nam donosi i hladniji vazduh iz centralne Evrope. Jutarnje temperature u nedelju će se kretati između 10 i 14 stepeni, a maksimalne dnevne od svega 11°C na krajnjem severu do 18°C na jugu zemlje.

Otopljenje na jugu biće samo kratkotrajno. Već u ponedeljak i tamo se očekuju znatno niže temperature, pa tako živa u termometru u ponedeljak neće prelaziti 13°C, a na krajnjem severu ni 10°C.

BEOGRAD: Oblačno, povremeno sa kišom. Više padavina u noći ka nedelji i ponovo u poslepodnevnim satima. Minimalna temperatura 12°C, a maksimalna dnevna do 14°C.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…