U danima vikenda očekuje nas promenljivo, u nedelju i nestabilno vreme sa kišom i lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom. U subotu će biti znatno više sunca i biće nešto toplije u odnosu na drugi dan vikenda. 

Selo Vrdila (Kraljevo) - 4. jun 2015 (Foto: Mlađan Banjac)
Selo Vrdila (Kraljevo) – 4. jun 2015 (Foto: Mlađan Banjac)
SUBOTA:

U subotu se očekuje većinom malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, naročito u prvom delu dana. Kasnije poslepodne i uveče najpre na severu i zapadu zemlje očekuje se povećanje oblačnosti, ali bi se zadržalo uglavnom suvo vreme. U ostalim predelima tokom čitavog dana dominiraće sunce. Vetar slab do umeren zapadni i severozapadni. Jutarnje temperature kretaće se između 10 i 15°C, a maksimalne dnevne između 24 i 28°C.

NEDELJA:

Promenljivo oblačno i nestabilno, u većini predela sa povremenom kišom i pljuskovima koji će ponegde biti praćeni grmljavinom. Retko gde će se zadržati suvo vreme tokom čitavog dana. Vetar slab do umeren zapadni i severozapadni, na krajnjem severozapadu zemlje na udaru može biti i jak. Minimalne temperature kretaće se između 12 i 17°C, a maksimalne dnevne od 22 do 26 stepeni.

POČETAK NAREDNE SEDMICE:
Desetodnevna (GFS) za Beograd - nestabilna verzija prognoze
Desetodnevna (GFS) za Beograd – nestabilna verzija prognoze

Numerički modeli još uvek se nisu usaglasili oko razvoja situacije početkom i sredinom naredne sedmice, što samo potvrđuje koliko je naša atmosfera kompleksna. Naime „glavobolju“ modelima zadaje potencijalni visinski ciklon čiji bi se centar nalazio nad centralnom Evropom. Dakle još uvek se sa sigurnošću ne zna da li će do njegovog formiranja doći, ali poslednji izlazi idu u pravcu formiranja visinskog ciklona i nestabilnog vremena u prvim danima naredne sedmice. Pratite našu desetodnevnu prognozu i budite u toku sa najnovijim izlazima globalnih numeričkih modela GFS i ECMWF.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…