Nakon nekoliko tmurnih dana sa povremenom kišom i snegom u većem delu zemlje, u danima vikenda konačno nas očekuje stabilizacija vremenskih prilika. Bićemo pod sve jačim uticajem snažnog i prostranog anticiklona čiji će se centar nalaziti na severoistoku Evropskog kontinenta. Mi ćemo se nalaziti na njegovog periferiji što će rezultovati jačanjem košave od drugog dana vikenda. Temperature će biti u porastu, ali ćemo drugog dana vikenda i početkom naredne sedmice subjektivno osećati da je ipak malo hladnije nego što će reći merenja. Košava će sa druge strane dobro doći, naročito poljoprivrednicima, jer će isušiti vlažno zemljište. Sve u svemu, narednih dana pravi nagoveštaj proleća!

Sinoptička situacija (GFS) - 15. mart 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 15. mart 2015
SUBOTA:

U subotu će preovladavati promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima i uz porast dnevnih temperatura. Nešto više oblačnosti očekuje se na istoku zemlje, gde je u drugom delu dana lokalno moguća i slaba kratkotrajna kiša. Duvaće uglavnom slab južni i jugoistočni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 0 i 4ºC, a maksimalne dnevne od 9 do 12 stepeni.

NEDELJA:

Drugog dana vikenda u Srbiji se očekuje takođe promenljivo oblačno vreme sa dužim sunčanim periodima. Nešto više oblaka i dalje će biti na istoku zemlje, gde će biti uslova za po koju kap kiše. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar, u južnom Banatu na udare povremeno jak. Jutarnje temperature biće između 0 i 4 stepena, a maksimalne dnevne biće u daljem porastu i kretaće se od 11 do 15ºC.

POČETAK NAREDNE SEDMICE:

Malo do umereno oblačno uz dosta sunca. U košavskom području duvaće uglavnom umerena košava. Temperature će biti u daljem manjem porastu, pa će maksimalne dnevne temperature u ponedeljak i utorak dostizati prolećnih 18ºC. Detaljniju prognozu za svoju lokaciju možete pogledati u desetodnevnoj prognozi. Kakvo nas vremena očekuje do kraja aktuelne dekade marta pročitajte u analizi vremena, koju smo objavili još u utorak.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…