U danima predstojećeg vikenda u Srbiji će preovladavati promenljivo oblačno i nestabilno vreme sa sunčanim intervalima. Očekuje se i pad temperatura koje će se u najtoplijem delu dana kretati uglavnom malo ispod 30°C. Duvaće uglavnom umeren severni i severozapadni vetar. Ne dozvolite da vas iznenadi po koji lokalni pljusak sa grmljavinom.

Alesandro Simić - Munje nad Beogradom
Alesandro Simić – Munje nad Beogradom

SUBOTA:

Promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i nestabilno. Već od jutra biće uslova za lokalne pljuskove i grmljavinu, no nešto veće šanse očekuju se u poslepodnevnim i večernjim časovima. Više padavina treba očekivati južno od Beograda, a naročito na jugu i jugozapadu zemlje, dok bi se u Vojvodini zadržalo većinom suvo vreme (ovo svakako ne znači da se po koji pljusak ne očekuje u Vojvodini). Uveče i u noći ka nedelji ponegde su moguće i obilnije padavine, jak vetar i pojava grada.

Minimalne temperature kretaće se između 18 i 21°C, a maksimalne dnevne od 27°C na krajnjem severozapadu do 32°C na krajnjem istoku zemlje. Vetar uglavnom umeren severni i severozapadni, u okviru pljuskova na udare i jak.

Udari vetra u subotu uveče (NMMB)
Udari vetra u subotu uveče (NMMB)

Na karti iznad prikazani su udari vetra u subotu u kasnijim večernjim časovima prema našem novom NMMB modelu koji će postati dostupan javnosti tokom avgusta. Dok bi u Vojvodini bilo i ajkog severozaapdnog vetra, duž Jadrana očekuje se olujna bura!

NEDELJA:

U nedelju bez bitnije promene. Zadržava se promenljivo oblačno i nestabilno vreme sa sunčanim intervalima. U noći i prvom delu dana očekuje se znatno više oblaka, dok se popodne očekuje delimično razvedravanje, ali svakako uz i dalje aktuelne lokalne pljuskove i grmljavinu. U Vojvodini će se uglavnom zadržati suvo vreme.

Jutarnje temperature kretaće se između 16 i 19°C, a maksimalne dnevne od 27 do 31 stepen. Vetar većinom umeren severni i severozapadni.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…