Uticaj ciklona koji je doneo mnogobrojne nevolje većem delu Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, te delovima Srbije i Makedonije polako slabi. Na severu zemlje već danas je preovladavalo promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, dok je u ostatku zemlje bilo pretežno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom odnosno susnežicom i snegom u brdsko-planinskim predelima. Narednih dana jačaće uticaj anticiklona čiji se centar trenutno nalazi u središnjoj Evropi, a kasnije će se premestiti nad istočnu Evropu. To će značiti i postepenu stabilizaciju vremena kod nas u danima vikenda, kao i stabilno vreme barem do sredine naredne sedmice. Doći će i do manjeg porasta dnevnih temperatura, dok će jutra biti hladna sa slabim prizemnim mrazevima.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 8. mart 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 8. mart 2015
SUBOTA:

Preovladavaće promenljivo oblačno vreme, mestimično sa kišom i susnežicom, u planinskim predelima sa snegom. Padavine će biti znatno manje od onih u četvrtak, a na severu zemlje, u Beogradu i u delu zapadne Srbije biće i dužih sunčanih intervala. Duvaće slab do umeren istočni i severoistočni vetar, na jugoistoku zemlje pojačan. Jutarnje temperature kretaće se između -2 i 1ºC, a maksimalne dnevne od 3ºC na jugu i jugostoku do 9ºC na severu zemlje.

NEDELJA:

I u nedelju se zadržava promenljivo oblačno vreme uz još više sunčanih intervala, naročito na severu i zapadu zemlje, kao i u centralnim predelima. Nešto više oblaka i dalje će biti na istoku i jugu zemlje, gde su čak moguće i kratkotrajne padavine. Vetar slab do umeren istočni i jugoistočni, u Podunavlju pojačan. Jutarnje temperature od -3 do 1ºC, maksimalne dnevne između 5 i 10ºC.

Početkom naredne sedmice očekuje se malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. Temperature će biti u manjem porastu, a vetar uglavnom slab do umeren – od srede u ponovnom jačanju. U skladu sa postepenom stabilizacijom vremena, očekuje se i poboljšanje biometeoroloških uslova.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…