Nakon svega nekoliko dana stabilnog vremena u većem delu zemlje od danas na vreme u našim krajevima utiče novi ciklon iz Mediterana. Prve konkretnije padavine večeras ima južna i istočna polovina zemlje, a padavine će se tokom noći i sutrašnjeg dana proširiti i na ostale predele. U danima vikenda preovladavaće oblačno vreme, mestimično sa kišom, a u nedelju krajem dana u višim planinama moguć je i sneg. Promena sinoptičke situacije donosi nam i promenu smera vetra, pa ćemo posle dužeg vremena u narednih nekoliko dana imati uglavnom severozapadno prizemno strujanje.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 7. decembar 2014
Sinoptička situacija (ECMWF) – 7. decembar 2014

U subotu se očekuje oblačno vreme, mestimično sa kišom. Obilnije padavine se ne očekuju. Duvaće slab, u košavskom području umeren istočni i jugoistočni vetar. Jutarnje temperature biće u intervalu od 2 do 5ºC, a maksimalne dnevne od 4 do 8ºC.

U nedelju bez bitnije promene, preovladavaće oblačno vreme sa kišom mestimično. Uglavnom se ne očekuju značajnije padavine, izuzev na jugozapadu zemlje. Sa severozapada će doći do priliva hladnije vazdušne mase, što će naročito uticati na temperature u višim predelima. Krajem dana i u noći na ponedeljak, u višim planinskim predelima moguć je slab sneg. Vetar će okrenuti na zapadni i severozapadni i biće slab do umeren. Jutarnje temperature kretaće se između 2 i 5ºC, a maksimalne dnevne od 4 do 7ºC.

Temperatura na 1500m (ECMWF) - 8. decembar 2014
Temperatura na 1500m (ECMWF) – 8. decembar 2014

Početkom naredne sedmice očekuje se umereno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom. Temperature će biti još koji stepen niže, pa će na planinama verovatno doći do formiranja manjeg snežnog pokrivača.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…