U danima vikenda očekuje se promenljivo oblačno i nestabilno vreme, sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Kada je reč o nestabilnostima i padavinama u subotu bi u centru zbivanja mogla da se nađe Vojvodina, a u nedelju predeli južno od Dunava i Save. Ovo svakako ne znači da će u subotu južno od Beograda sigurno biti suvo, kao ni obrnuto u nedelju. Temperature će u subotu biti u granicama normale, dok će se u nedelju u većem delu zemlje žive u termometrima spustiti ispod prosečnih vrednosti, a to se posebno odnosi na zapadnu i severnu Srbiju.

Sinoptička situacija (GFS) - 24. avgust 2014
Sinoptička situacija (GFS) – 24. avgust 2014

U subotu 23. avgusta u Srbiji će preovladavati promenljivo oblačno i nestabilno vreme, sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Više padavina može se očekivati u Vojvodini i u Podunavlju. Moguće su i vremenske nepogode sa gradom i olujnim vetrom, budite oprezni i pratite radarske slike. Jutarnje temperature kretaće se između 14 i 18ºC, a maksimalne dnevne od 27 do 30ºC. Vetar slab, promenljivog smera – ali uglavnom južni i jugoistočni.

U nedelju 24. avgusta se zadržava nestabilno vreme, ali će pljuskovi sa grmljavinom biti ređi u odnosu na subotu. U Vojvodini će se zadržati uglavnom suvo vreme. U nedelju će temperature biti znatno niže, jutarnje će se kretati između 13 i 18ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 21ºC na krajnjem severozapadu Srbije, do 30ºC na jugoisotku. Vetar uglavnom umeren, severozapadni.

Jutarnje temperature u ponedeljak (WRF-ARW) - 25. avgust 2014 (Izvor: MeteoAdriatic)
Jutarnje temperature u ponedeljak po WRF-ARW (Izvor: MeteoAdriatic)

U ponedeljak se očekuje prohladno jutro, minimalne temperature spustiće se na oko 10 stepeni i u nižim predelima. Više informacija o vremenu početkom i sredinom naredne sedmice u danima vikenda.

Jedna brza informacija: Došli smo na ideju da u budućnosti objavimo prognoze vremena za najveće kulturno – umetničke manifestacije u Srbiji. Detaljnije o tome na našoj facebook stranici, gde se možete i izjasniti o ovoj ideji.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…