Snežne padavine su sasvim oslabile, a u većini predela i u potpunosti prestale. Kako su temperature uglavnom blago u plusu, a ponegde ima i sunčanih intervala, snežni pokrivač se intenzivno topi. Temperature su blago ispod nule jedino na području Vojvodine, pa tamo ne dolazi do topljenja snežnog pokrivača, već samo do sleganja usled njegove velike vlažnosti, odnosno težine.

SUBOTA:

Do kraja dana zadržava se pretežno do potpuno oblačno vreme, tek ponegde sa kraćim sunčanim periodima. Ponegde može biti i slabog snega, koji neće bitnije uticati na visinu pokrivača. Maksimalne dnevne temperature kretaće se između 0 i 4ºC, a do kraja dana duvaće uglavnom slab severni i severozapadni vetar.

Sneg u Apatinu (5) - 6. februar 2015 (Foto: Ljiljana Medić)
Sneg u Apatinu (5) – 6. februar 2015 (Foto: Ljiljana Medić)

NEDELJA:

U nedelju će preovladavati umereno do potpuno oblačno vreme, ponegde sa kraćim sunčanim intervalima. Biće nestabilno sa lokalnim pljuskovima snega – naročito sredinom i u drugom delu dana, a oblaci će ovoga puta pristizati sa severozapada, odnosno iz Mađarske i Hrvatske. Zimski pljuskovi snega su poput tipičnih letnjih nestabilnosti, tako da su vrlo nepredvidivi. Ponegde se tokom celog dana može zadržati i suvo vreme, ali ipak u većini predela treba očekivati nešto snega. Pljuskovi snega bi na lokalnom području mogli biti vrlo intenzivni, te se za vrlo kratko vreme može formirati pokrivač od nekoliko centimetara. U ovakvim situacijama najviše šansi za značajnije formiranje/povećanje snežnog pokrivača imaju brdsko-planinski predeli, kada oblaci naiđu na prepreku i „istresu“ veći deo padavina na stranu sa koje su pristigli do planine, što će dakle sutra biti na severnim i zapadnim stranama planina.

Od ranog jutra će jačati i severozapadni vetar, naročito na području Vojvodine i istočne Srbije. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar, koji sredinom dana u Vojvodini može biti i olujne jačine. Jutarnje temperature kretaće se između -6 i -1ºC, a maksimalne dnevne od 0 do 3 stepena. Predstojeća noć ka ponedeljku biće još hladnija, te će se minimalne temperature spustiti na oko i ispod -5ºC u većem delu zemlje.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…