Nakon nekoliko dana (opravdane) pauze u aktivnosti našeg portala vraćamo se u naš redovan ritam. Povod za prvi članak jeste predstojeća promena vremena koja nas očekuje u danima vikenda. Nakon ove promene vremena na samom početku treće dekade, ne treba više očekivati duže periode toplog i lepog vremena, ali bi se vreme prema trenutnim simulacijama numeričkih modela ubrzo posle hladnog fronta moglo stabilizovati.

Sinoptička situacija (GFS) - 21. nov 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 21. nov 2015

Do subote stabilno i toplo

Do subote se u našoj zemlji, ali i većem delu regiona zadržava stabilno i toplo vreme za ovo doba godine. Preko dana će preovladavati uglavnom pretežno sunčano vreme, dok se u noćnim i jutarnjim satima očekuje lokalna pojava sumaglice ili magle. Minimalne temperature kretaće se od 5 do 10°C, a maksimalne dnevne biće između 17 i 22°C u sredu i četvrtak, a u petak između 15 i 20 stepeni. Duvaće vetar zapadnih i južnih smerova. Naredne dane definitivno treba iskoristiti za aktivnosti pod otvorenim nebom, a raduje i činjenica da se još nekoliko dana može „ušparati“ na grejanju.

Velika promena u subotu, odnosno nedelju

Do velike promene vremena u severnim i zapadnim predelima doći će u subotu u drugom delu dana, a na istoku i jugu zemlje u nedelju. Već u noći ka suboti na severu se ponegde očekuje kiša, dok će tokom dana u subotu duvati pojačan zapadni i jugozapadni vetar. Glavnina padavina uz priticanje hladnijeg vazduha međutim očekuje se tek u subotu poslepodne i u večernjim časovima na severu i zapadu, a u noći ka nedelji i u nedelju i u ostalim predelima zemlje.

Modeli još uvek nisu usaglašeni oko tačne sinoptičke situacije, pa ćemo se nekim detaljima pozabaviti tek u narednim danima. Kako sada stoje stvari do jačeg zahlađenja (u nedelju) došlo bi na severu i zapadu zemlje, dok bi se na istoku i jugu zemlje zadržao nešto topliji vazduh, uz svakako znatno niže temperature nego prethodnih dana. Ovo bi se moglo odraziti i na više predele, pa bi prema sadašnjem scenariju u Srbiji sa snegom profitiali samo najviši predeli iznad 1500mnv, dok bi se u susednim BiH i Hrvatskoj snežna granica u nedelju spustila na ispod 750mnv.

PROMENA - GFS scenario za Beograd
PROMENA – GFS scenario za Beograd

U nedelju bi se maksimalne temperature na severu i zapadu zemlje kretale od 4 do 6°C (govorimo o nižim predelima), a na istoku i jugu zemlje između 14 i 18°C. Razlika je zaista drastična, no treba napomenuti da će se situacija verovatno menjati u narednim danima.

Početkom naredne sedmice Tmax ispod 10°C uz jutarnje mrazeve

Promena vremena koja nas očekuje za 4-5 dana jeste drastična u odnosu na sadašnje vremenske uslove, ali će nas u stvari samo vratiti u realnost. Temperature će u nedelju i početkom naredne sedmice biti u okvirima prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Za početak i sredinu naredne sedmice (23-26. novembar) postoje dva scenarija. Dok GFS vidi ciklonsku aktivnost uz niske temperature (uglavnom ispod 10°C u najtoplijem delu dana, a ponegde i ispod 5°C), ECMWF se sa tim ne slaže i vidi bržu stabilizaciju vremena uz porast temperatura sredinom naredne sedmice. U slučaju ciklonske aktivnosti izostali bi jutarnji mrazevi, ali bi dnevne temperature bile dosta niske, dok bi u drugom slučaju kakav predviđa ECMWF dnevne temperature bile nešto više, ali uz slabe do umerene jutarnje mrazeve.

Narednih dana pratite naš portal jer ćemo još pisati o očekivanim vremenskim prilikama za vikend i početkom naredne sedmice, a u svakom trenutku možete se poslužiti i automatskom desetodnevnom prognozom.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…