U danima iza nas na vreme u našoj zemlji uticalo je polje povišenog vazdušnog pritiska (anticiklon), dok će u predstojeća dva dana na vreme u Srbiji uticati polje niskog vazdušnog pritiska (ciklon). Uticaj ciklona biće kratkog trajanja, već od četvrtka sledi povratak anticiklona nad naše područje – što doduše neće značiti i mnogo sunca.

Sinoptička situacija (GFS) - 16. decembar 2014
Sinoptička situacija (GFS) – 16. decembar 2014

Centar ciklona premestiće se iz Tirenskog mora u severni deo Jadranskog mora, a potom će u sredu preći i preko naših krajeva, krećući se dalje prema istoku i pritom slabeći.

U utorak će u Srbiji preovladavati umereno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom. U prvom delu dana u većini krajeva zadržaće se suvo vreme uz moguće sunčane intervale, dok se padavine očekuju u drugom delu dana i večernjim satima. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između -2 i 5ºC, a maksimalne dnevne od 4 na istoku do 12ºC na zapadu i severu zemlje.

U sredu se takođe zadržava umereno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom. Više padavina u prvom delu dana, dok će se u drugom delu dana u većini predela zadržati suvo vreme. Jutarnje temperature kretaće se između 0 i 6ºC, a maksimalne dnevne od 4ºC na istoku, do 12ºC na jugu zemlje. Vetar slab do umeren zapadni i severozapadni.

Sinoptička situacija (GFS) - 19. decembar 2014
Sinoptička situacija (GFS) – 19. decembar 2014

U nastavku sedmice na vreme u našim krajevima ponovo će uticati anticiklon uz promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima i temperaturama u okviru i iznad normale. U četvrtak će temperature biti koliko – toliko primerene godišnjem dobu, dok se uz novi porast temperatura u petak i subotu očekuju temperature i do 15ºC u najtoplijem delu dana. Jutro će u četvrtak i petak biti sveže, a jutarnji mrazevi se ne očekuju. U jutarnjim satima očekuje se lokalna pojava magle ili sumaglice.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…