U sredu 27. aprila objavili smo našu preliminarnu prognozu za najveći hrišćanski praznik Uskrs i prvomajske praznike rada. Konačna prognoza najavljena je za juče, međutim zbog nedostatka vremena objavljujemo je danas. U nedelju u prvom delu dana, a ponegde i sredinom dana preovladavaće koliko-toliko povoljni uslovi za boravak u prirodi, a onda sledi pogoršanje vremenskih prilika koje će potrajati do četvrtka.

Sinoptička situacija (GFS) - 2. maj 2016
Sinoptička situacija (GFS) – 2. maj 2016

NEDELJA – 1. MAJ:

U prvom delu dana preovladavaće promenljivo oblačno i suvo vreme sa sunčanim intervalima, naročito na istoku zemlje. Od sredine dana jačanje oblačnosti u čitavoj zemlji i to sa zapada. U poslepodnevnim i večernjim časovima očekuju se kiša i lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom u većem delu zemlje. Još u jutarnjim časovima počeće da duva većinom umeren jugoistočni vetar, a u košavskom području na udare i jak. Jutarnje temperature kretaće se između 6 i 10°C, a maksimalne dnevne od 17 do 20°C.

BEOGRAD: U prvom delu dana umereno oblačno, a mogući su i kraći sunčani periodi. U drugom delu dana jače naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima. Duvaće pojačan jugoistočni vetar. Jutarnja temperatura 10°C, maksimalna dnevna oko 19 stepeni.

PONEDELJAK 2. MAJ:

U ponedeljak će preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom. Više padavina očekuje se na jugu i zapadu zemlje, dok će u ostalim predelima ponegde biti suvo tokom čitavog dana. Više padavina kasno poslepodne i uveče. Duvaće uglavnom umeren istočni i jugoistočni vetar, u Vojvodini i košavskom području ponegde na udare i jak. Jutarnje temperature kretaće se između 10 i 13°C, a maksimalne dnevne od 16 do 19 stepeni.

BEOGRAD: Oblačno i tokom većeg dela dana suvo. Moguća je slaba kiša u jutarnjim i večernjim časovima. Vetar umeren, povremeno i jak istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura oko 12°C, a maksimalna dnevna do 18 stepeni.

Detaljniju prognozu za svoju lokaciju možete pogledati na našoj stranici desetodnevne prognoze. Možete izabrati GFS ili ECMWF model, kao i prognozu za naredna 3, odnosno 10 dana.

UTORAK 3. MAJ:

Zadržava se pretežno do potpuno oblačno vreme, a u većem delu zemlje očekuje se i ponovno inteziviranje padavina. Kiša i lokalni pljuskovi povremeno se očekuju u čitavoj zemlji, ali više padavina treba očekivati u južnim, centralnim i istočnim predelima zemlje – dok će na severu i zapadu padavina biti znatno manje. Vetar slab do umeren, u okretanju na severne smerove. Temperature će biti u padu, naročito u predelima sa kišom.

BEOGRAD: Oblačno, povremeno sa kišom. Prema današnjoj prognozi ne treba očekivati značajnije padavina (kao i na severu i zapadu zemlje). Temperatura bez bitnije promene.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…