Od danas do kraja nedelje bićemo pod uticajem ciklonske aktivnosti. Centar ciklona danas i sutra nalaziće se nad centralnom Evropom, dok će u četvrtak i petak biti nad našim krajevima. To znači da će vreme kod nas narednih dana biti promenljivo i nestabilno, uz povremenu kišu i lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Naročito danas i sutra lokalno su moguće i vremenske nepogode. Dobra strana priče jeste osveženje koje stiže sutra, pa će maksimalne temperature ponegde već sutra biti ispod 30ºC, a od četvrtka u celoj zemlji.

Ciklon se već formirao i njegov centar nalazi se nad Češkom i Nemačkom. Dok je na Balkanu vrlo toplo uz visoke temperature, istovremeno je na zapadu Evrope došlo do zahlađenja. U Velikoj Britaniji, zemljama Benelux-a, Francuskoj i Nemačkoj došlo je i do značajnijeg pada temperature. Slično je i na severu Španije i Italije.

Analiza sinoptičke situacije (chmi.cz) - 08.07.2014 u 06UTC

Kod nas će danas biti vrlo nestabilno vreme, ali i vrlo toplo uz iznad prosečne, ali svakako uobičajene temperature za jul. Uz lokalni razvoj oblaka, do kraja dana biće lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a ponegde su moguće i vremenske nepogode sa gradom, olujnim vetrom, i obilnom kišom za kratko vreme. Najveće izglede za razvoj superćelijskih oblaka imaju istočni predeli Srbije.

Šansa za razvoj superćelija (GFS) - 08.07.2014

ESTOFEX - 08.07.2014

I Estofex je dao velike šanse za razvoj jake konvektivne oblačnosti u istočnoj, centralnoj i južnoj Srbiji.

Međutim, ovaj dan ipak ne ide u pravcu nekih jakih razvoja oblačnosti. Na istoku Vojvodine i Srbije svakako je već bilo pljuskova sa grmljavinom, koji su se sada premestili u Rumuniju, dok na zapadu i jugozapadu nema nove konvektivne oblačnosti. Iako po numeričkim modelima ovaj dan izgleda ubedljivo po pitanju jačeg razvoja oblaka, za sada nebo, radarske i satelitske slike to demantuju.

Radarski snimak u 14h - 08.07.2014

Videćemo šta nam donosi ostatak dana i hoće li biti uopšte i pljuskova sa grmljavinom.

Sutra nas najpre na severu očekuje pad temperature, a biće i lokalnog razvoja oblaka u celoj zemlji uz mestimičnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Takođe će biti moguće vremenske nepogode, međutim sa dosta manje šansi nego što je danas slučaj.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…