U našoj prognozi napisanoj 28. jula napomenuli smo da nas od danas očekuje novi olujni ciklon. Njegov uticaj na vreme u Srbiji već je počeo, a tokom dana će postepeno jačati. U susednoj Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ovaj ciklon već je izazvao pravi kolaps, osim obilne kiše ima i pojave grada i olujnog vetra.

Ciklon sa centrom nad Italijom - 30.07.2014 10UTC (Izvor: sat24.com)

Ovaj snažan ciklon premeštaće se polako dalje prema istoku preko Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Njegov uticaj na vreme kod nas se možda još uvek ne ispoljava u vidu kiše i oluja, ali nam je on najpre poslao vrlo topao vazduh – danas će se temperature kretati i do 33ºC.

Na zapadu i u središnjim predelima Hrvatske i Bosne i Hercegovine ovaj ciklon već je lokalno izazvao pravi kolaps, na to ukazuje i snimak potopa i poplava iz Zadra:

Kod nas se u kasnim poslepodnevnim i večernjim časovima očekuje dalje jačanje uticaja ovog ciklona, uz moguć razvoj vrlo jake konvektivne oblačnosti. Naime izvestan je organizovan razvoj višećelijskih sistema, a moguća je i pojava superćelijsih oblaka. U okviru ovih snažnih oblačnih sistema ne treba da začude obilne padavine (naročito na teritoriji Vojvodine), kao i grad. Moguća je čak i pojava trombe ili vodene pijavice (u narodu: „mini tornado“).

Glavnina dešavanja još uvek je podalje od nas, sa Hrvatskog primorja ulazi u središnje predele Hrvatske i na teritoriju Bosne i Hercegovine:

Radarska animacija (HR) - 30.07.2014 11UTC

Električna pražnjenja - 30.07.2014 11UTC

Osim današnjih večernih sati i noći ka četvrtku, u našoj zemlji i u četvrtak će biti vrlo nestabilno, uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, a biće moguće i vremenske nepogode. Treba napomenuti da lokalno obilnije padavine, i preko 50mm za 12h kakve se očekuju mogu izazvati izlivanja bujičnih vodotoka.

Strujanje oblačnosti danas će najveći deo dana biti jugozapadno, da bi tokom večeri i noći okrenulo na južno i jugoistočno. U četvrtak, oblaci će se kretati od jugoistoka prema severozapadu, odnosno od istoka prema zapadu. Dakle, biće dovoljno da danas u nastavku dana pogledate nebo u pravcu jugozapada, a tokom noći i sutra prema jugoistoku i sami budete svoj prognostičar ukoliko se nađete na otvorenom. Ukoliko nailaze preteći oblaci – ne oklevajte, već se sklonite na sigurno.

Kao i uvek, možete nam slati vaše fotografije u inbox naše fejsbuk stranice i ukoliko su iole kvalitetne mi ćemo ih podeliti sa ostalima, a neke ćemo objaviti i na portalu.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…