Destabilizacija vremena koju smo najavili u nedelju, stigla je juče na naše prostore, prouzrokujući snažna nevremena sa gradom i olujnim vetrom. Danas se, barem teoretski i na osnovu numeričkih produkata, mogu očekivati još snažnija nevremena sa gradom i vetrom orkanske jačine.

Danas će u poslepodnevnim satima najpre severne predele naše zemlje zahvatiti hladni front, koji će dodatno destabilizovati atmosferu u odnosu na juče, pa su tako moguća izuzetno jaka nevremena, i zbog toga vam savetujemo oprez. Hladni front se jutros nalazio nad centralnom Evropom, dok se u sada u podnevnim satima nalazi u Sloveniji i Mađarskoj, premeštajući se dalje ka Hrvatskoj, Srbiji i BiH.

Hladni front iz centralne Evrope - 25.06.2014

Shelf cloud danas u kasnijim prepodnevnim satima u Istri (HR):

Shelf cloud oko podneva u Istri (HR) - 25.06.2014 (Izvor: IstraMet FB stranica)

CAPE-shear danas u podunavlju dostiže i vrednost 1400, što su odlični uslovi za razvoj jakih superćelijskih oluja.

Capeshear2 (GFS) - 25.06.2014 12UTC

Capeshear2 (GFS) - 25.06.2014 18UTC

Takođe vrlo bitan parametar za razvoj oluja jeste i smicanje, koje će danas nad većim delom Srbije, a naročito nad Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom biti izuzetno jako, i preko 35m/s.

Smicanje (GFS) - 25.06.2014 18UTC

Takođe, i superćelijski kompozitni parametar je dosta visok u podunavlju, centralnoj Srbiji i delovima Banata i istočne Srbije. Međutim, modeli nisu ni juče baš najbolje odredili područje gde se mogu očekivati najjača nevremena, pa im tako nije verovati ni danas. Izvesno je da su potencijali za jake superćelijske oblake dosta veliki, ali gde se tačno očekuje jako nevreme je sada teško utvrditi na osnovu modela. Danas je već potrebno pratiti radarske i satelitske snimke.

Satelitski snimak (sat24) - 25.06.2014 u 12h

Visoka oblačnost nad Srbijom koje i dalje ima dosta sprečila je razvoje konvektivne oblačnosti u dosadašnjem delu dana. Međutim, ona se polako „čisti“ sa zapada, pa tako deluje da će se najave jakih konvektivnih razvoja oblačnosti u drugom delu dana ipak ostvariti. Ostaje nam da čekamo kasnije poslepodnevne sate, prateći radarske slike i satelite, i vidimo hoće li biti jakih oluja. Bilo bi poželjno da nam na našoj fejsbuk stranici javljate vreme kod vas, kako bi svi međusobno razmenjivali informacije, a mnogo bi značile i fotografije vremenskih dešavanja u vašem kraju! Naravno, budite oprezni pri fotografisanju i ne budite na otvorenom ukoliko ima jakih električnih pražnjenja u vašoj neposrednoj blizini.

Za opis iznad priloženih karti, možete pročitati našu najavu nestabilnosti u nedelju, gde smo objasnili i definisali svaki od iznad priloženih parametara.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…