Do četvrtka se u našoj zemlji očekuje uobičajeno toplo vreme za ovo doba godine, a najtopliji dani će biti sreda i četvrtak kada će ponegde temperature biti i malo iznad prosečnih vrednosti, ali uobičajene za početak treće dekade avgusta. U sredu u večernjim satima na severu i zapadu zemlje očekuju se predfrontalne nestabilnosti uz pljuskove i grmljavinu, a u četvrtak nas očekuje prolazak hladnog fronta uz lokalne pljuskove sa grmljavinom i pad temperature u celoj zemlji, a najpre na severu i zapadu zemlje.

Sinoptička situacija (GFS) - 21.08.2014

U utorak se očekuje pretežno sunčano vreme i temperaturni režim koji na pravi način oslikava avgust. Jutro će biti sveže, ponegde čak i prohladno uz temperature između 11 i 17ºC. Maksimalne dnevne temperature biće između 28 i 31ºC. Duvaće slab vetar, uglavnom južnih smerova.

U sredu se zadržava pretežno sunčano, a u kasnim poslepodnevnim i večernjim satima na severu i zapadu zemlje očekuju se predfrontalne nestabilnosti, odnosno lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Na jugu i istoku zemlje, kao i u većem delu centralnih predela zadržalo bi se suvo vreme. Jutarnje temperature kretaće se između 14 i 19ºC, a maksimalne dnevne od 30 do 33ºC. Vetar slab, promenljivog smera.

linija nestabilnosti

U četvrtak nas očekuje prolazak hladnog fronta koji će stići iz centralne Evrope. Front će zahvati severne i zapadne predele već sredinom dana, dok će istok i jug zemlje front zahvatiti u večernjim satima. Očekuju se lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, a moguće su i vremenske nepogode sa olujnim vetrom i gradom. Jutarnje temperature između 16 i 20ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 26ºC na krajnjem severu do 32ºC na krajnjem jugu i jugoistoku zemlje.

Do kraja nedelje zadržaće se promenljivo i nestabilno vreme uz lokalne pljuskove sa grmljavinom, uglavnom u planinskim predelima i na zapadu zemlje. Temperature će u petak biti malo ispod prosečnih vrednosti, a u danima vikenda u okviru proseka – do 30ºC.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…