U svojim ranijim člancima u kategoriji izgledi vremena najavili smo da bi se toplije vreme moglo zadržati makar do sredine meseca, bez ozbiljnijeg zahlađenja. To će se na kraju i dogoditi, rasporedi baričkih sistema ići će u prilog toplom vremenu i temperaturama iznad prosečnih vrednosti na našem području. Uz to, barem do četvrtka 13. novembra zadržaće se uglavnom suvo i pretežno sunčano vreme.

Sinoptička situacija (GFS) - 11. novembar 2014
Sinoptička situacija (GFS) – 11. novembar 2014

Narednih dana Srbija će biti pod uticajem polja povišenog vazdušnog pritiska (anticiklona), dok će jak ciklon kod Velike Britanije istovremeno transportovati topao vazduh sa severa Afrike u naše krajeve. Očekuje se da početkom i sredinom naredne sedmice na području Evrope bude najtoplije upravo na Balkanskom poluostrvu, a temperature će biti iznad normale u većem delu Evrope. Stabilno vreme zadržaće se do sredine naredne sedmice, možda i duže, dok će temperature biti iznad normale sasvim izvesno do sredine meseca.

Narednih dana duvaće uglavnom slab jugoistočni vetar, dok se u utorak i sredu ponovo očekuje inteziviranje košave, o čemu ćemo detaljnije pisati narednih dana.

Desetodnevna prognoza (Beograd) - 10 do 12 novembar 2014 https://meteoplaneta.rs/desetodnevna-prognoza/
Desetodnevna prognoza (Beograd) – 10 do 12 novembar 2014 https://meteoplaneta.rs/desetodnevna-prognoza/

U nedelju će u Srbiji preovladavati promenljivo oblačno vreme, a kratkotrajna kiša i pljuskovi mogući su na jugu, istoku, i jugoistoku zemlje. U ostatku zemlje očekuju se duži sunčani intervali. Duvaće slab jugoistočni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 9 i 12ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 14 do 19ºC.

U ponedeljak se očekuje malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima i suvo u celoj zemlji. Minimalne temperature kretaće se između 7 i 11ºC, a maksimalne dnevne od 15 do 21ºC.  Vetar uglavnom slab, jugoistočni.

U utorak bez bitnije promene, malo do umereno oblačno sa dužim sunčanim intervalima. Jutarnje temperature biće između 8 i 12ºC, a maksimalne dnevne kretaće se od 16 do 21ºC. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar, u drugom delu dana u pojačanju.

U sredu i četvrtak očekuje se više oblaka uz manji pad temperature, a biće uslova i za kratkotrajnu kišu ili pljusak na lokalnom nivou. Detaljnija prognoza narednih dana. Jače zahlađenje koje bi spustilo maksimalne temperature na ispod 10ºC ne treba očekivati ni u toku naredne sedmice.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…