U jučerašnjoj prognozi najavili smo toplije vreme početkom naredne sedmice. Tako će zaista i biti, ali samo u ponedeljak. Ako je sudeći prema najnovijim izlazima numeričkih modela, u utorak nam stiže znatno hladniji vazduh sa severa Evrope. Ovaj prodor hladnog vazduha omogućiće razvijeni anticiklon sa centrom nad Velikom Britanijom.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 15.04.2014

U ponedeljak se očekuje malo do umereno oblačno vreme uz dosta sunčanih intervala i maksimalne temperature oko 20°C uz uglavnom slab zapadni i severozapadni vetar – jednom rečju „zatišje pred buru“. Već tokom večeri i noći uslediće naoblačenje sa kišom i padom temperature, a ponegde može biti i pljuskova sa grmljavinom. Na planinama će početi najpre da pada susnežica, koja će ubrzo okrenuti na sneg uz formiranje snežnog pokrivača u noći ka utorku na višim planinama, a na nižim u utorak tokom dana.

Temp. na 1500m (GFS) - 15.04.2014

U utorak nas očekuje oblačno vreme, mestimično sa kišom (na planinama snegom) – najviše na jugu i jugoistoku zemlje, dok će u severnoj srpskoj pokrajini već doći do prestanka padavina. Duvaće umeren, na momente jak severozapadni vetar. Međutim kako se modeli i dalje znatno razlikuju za sredinu naredne sedmice, nezahvalno je baviti se detaljnom prognozom. Jedno je sigurno, biće ovo (za sredinu aprila) snažan prodor hladne vazdušne mase, pa će se maksimalne temperature u utorak i sredu i u nižim predelima kretati oko 10°C, a na planinama oko i ispod nule. Minimalne temperature u sredu i četvrtak u nižim predelima mogle bi biti svega nekoliko stepeni iznad nule, pa čak i oko nule – što bi značilo vrlo moguće prizemne mrazeve, no još uvek je rano za konkretniju prognozu.

Više o ovoj promeni narednih dana…

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…