U narednih nekoliko dana bićemo pod uticajem ciklonske aktivnosti, tačnije ciklona koji će se formirati u Đenovskom zalivu, a potom će se njegov centar premeštati prema jugoistoku i Jadranskom moru. To će usloviti destabilizaciju atmosfere narednih dana, a u košavskom području će u naredna dva dana duvati ugl. umeren istočni i jugoistočni vetar. Temperature će u naredna dva dana biti iznad normale u celoj zemlji, uz maksimalne vrednosti oko i malo ispod 30ºC, dok će u Vojvodini u četvrtak osvežiti.

Atmosferski pritisak (na nivou mora) - 20. maj 2015
Atmosferski pritisak (na nivou mora) – 20. maj 2015
UTORAK:

U utorak će preovladavati uglavnom pretežno sunčano vreme, a jedino se na jugu zemlje očekuje nešto više oblačnosti. U drugom delu dana i u večernjim časovima tek ponegde očekuju se lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u planinskim predelima gde će konvekcija biti potpomognuta orografijom. Duvaće slab istočni i jugoistočni vetar, u košavskom području umeren. Jutarnje temperature između 12 i 16ºC, a maksimalne dnevne od 27 do 31ºC.

SREDA:

U sredu će preovladavati promenljivo oblačno i nestabilno vreme sa sunčanim intervalima. Biće toplo, a u drugom delu dana očekuje se pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Vetar slab do umeren istočni i jugoistočni, u košavskom području umeren, a na jugu Banata na udare i jak. Minimalne temperature kretaće se između 14 i 18ºC, a maksimalne dnevne od 26 do 30 stepeni. U planinskim predelima su moguće i obilnije padavine.

Vetar na 10m (MP GFS Z4) - 20. maj 2015
Vetar na 10m (MP GFS Z4) – 20. maj 2015
ČETVRTAK:

Umereno do potpuno oblačno vreme sa kraćim sunčanim intervalima. Mestimično se očekuju kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom, a moguće su i obilnije padavine na mikro-lokalnom području. Dakle dok će se negde zadržati suvo vreme tokom celog dana, negde može pasti obilnija kiša. U prvom delu dana slab do umeren istočni i jugoistočni vetar, u drugom delu dana uglavnom umeren severni i severozapadni. Jutarnje temperature od 14 do 19ºC, a maksimalne dnevne biće između 22ºC na krajnjem severu do 29ºC na istoku i jugoistoku zemlje.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…