U sredu i četvrtak u Srbiji će preovladavati umereno do potpuno oblačno vreme sa kišom i lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom. Ciklon koji je našim zapadnim susedima doneo i nepogode u prva dva dana ove sedmice uglavnom nije doneo značajnije padavine našoj zemlji, a izuzetak su Zlatibor, Loznica, Niš, Vranje i Sjenica.

Sinoptička situacija (GFS) - 03. septembar 2014

Centar visinskog ciklona premešta se dalje ka jugu Balkana i sutra će se nalaziti u oblasti Egejskoj mora. Talas konkretnijih padavina već je zahvatio južne predele naše zemlje, a tokom noći i jutra proširiće se i na ostatak Srbije. U sredu će u proseku pasti između 15 i 30mm kiše, dok bi ponegde moglo pasti i više od 30mm vodenog taloga – najpre na istoku zemlje. Jutarnje temperature kretaće se između 15 i 18ºC, a maksimalne dnevne od 22 do 26ºC. Najmanje padavina očekuje se na krajnjem severu zemlje, gde će ujedno biti i najtoplije.

U četvrtak se zadržava umereno do potpuno oblačno vreme, ponegde i sa kraćim sunčanim intervalima. I dalje se očekuju kiša, pljuskovi i grmljavina, ali će količina padavina biti manja u odnosu na sredu. Najviše padavina u četvrtak treba očekivati na zapadu i jugozapadu zemlje. Očekuje se da u proseku u četvrtak padne između 5 i 15mm kiše. Minimalne temperature biće u intervalu od 15 do 18ºC, a maksimalne dnevne kretaće se između 22 i 25ºC.

Akumulacija padavina u sredu i četvrtak - 12Z GFS 02. septembar

I u nastavku sedmice zadržaće se promenljivo vreme, mestimično sa kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Temperature se neće bitnije menjati, biće u granicama prosečnih vrednosti, a minimalne čak i malo iznad normale. Da li je temperaturama od 30+ stepeni došao kraj, ostaje da vidimo. U septembru itekako ima prostora za makar kratkotrajan talas temperatura oko 30ºC. Kada je reč o potpunoj stabilizaciji vremena, ona se prema aktuelnim izlazima numeričkih modela očekuje sredinom naredne sedmice.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…